Kultúra · 2015.12.20.

Folyamatosan változó műfajtalanság

Mérföldkőhöz érkezett Trócsányi Gergely és Süle Zsolt közös produkciója, az ÉS TE?: az Utas és holdvilág antikváriumban bemutatták az est dalait tartalmazó CD-t. Az közönség ízelítőt hallhatott élőben a lemezről, és kötetlen beszélgetésben osztotta meg véleményét az alkotókkal, akik el is várják a visszajelzést a produkciójukkal kapcsolatban. (Az ÉS TE?-ről korábban már itt írtunk.)

éste lemezAz alkotóktól most azt is megtudtuk, hogy ez egy folyton változó műfajtalanság, amelyet a közönségnek is meg kell szoknia. Épp amiatt, mert mindig fejlődik, keresi az új utakat, kerülnek bele új dalok, a közönségnek is érdemes figyelemmel kísérnie ezt a változást, többször megnéznie például a Latinovits–Bujtor Játékszínben az előadást (legközelebb január 7-én este nyolckor, illetve február 4-én este hétkor), amit a nézők egy része már eddig is megtett.


Debreczeny Zoltán festő A bolond, a majom, én ÉS TE? című lemezt többszöri autós hallgatásra ajánlotta, amikor is szó szerint a hallgató fülébe másznak a dallamok és a szövegek. Tóth József profi DJ szerint tartalmas mondanivalójú, remek slágerek kerültek fel a lemezre. Herth Viktória művészettörténész, az ÉS TE? „producere” a játékszíni előadásokat követő interakciókról beszélt:

– Amilyen bátrak az emberek név nélkül az interneten, olyan visszahúzódóak, amikor szemtől szemben kellene megosztaniuk a véleményüket. Kevesen vállalták, ám akik megszólaltak, egytől egyig érdekes és okos dolgokat mondtak. A mi feladatunk, hogy kitaláljuk azt a közeget, formát, ahol közlékenyebbé válik a közönség.

– Ezek a dalok maguk is igyekeznek kérdezni – tette hozzá Trócsányi Gergely, aki terpeszállós rockerként, a Hollywoodoo együttes énekes-dalszerzőjeként evezett át a csendesebb „műfajtalanság” vizére. – Van nekünk véleményünk, de kíváncsiak vagyunk a másokéra is. Önző módon szeretnénk a közönséget bevonni a kreatív folyamatokba. Azt éreztük, hogy a tágabb és a szűkebb környezetünkben is hiányoznak az őszinte beszélgetések, az építő jellegű viták. Amit pedig kitaláltunk, az egy határtalan valami: van benne dalszöveg, zene, színház, képzőművészet, fotó, vetítés, szavalat. Az motivál bennünket, hogy alkossunk, keressük az izgalmat. A Csend című dalunkra hamarosan elkészül egy videoklip a készülő Szeretföld című filmhez.

Debreczeny Zoltán megjegyezte: ezt lehetne gazdagítani azzal, ha lelkes veszprémi együttesek, művészek csatlakoznának a produkcióhoz tánccal, az ÉS TE? dalainak nagyzenekari feldolgozásaival, vagy bármilyen egyéb műfajban, ami megüti az ÉS TE? színvonalát.


[fbcomments]