Közérzet / Életmód · 2018.10.08.

FÖLD – A katasztrófa elkerüléséhez az egész világgazdaság pár éven belüli teljes átalakítása kéne

Minden eddiginél fenyegetőbb jelentést tett közzé az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC). A testület szerint éveink maradtak csak arra, hogy a történelemben példa nélkülinek számító módon alakítsuk át a világgazdaságot, különben a klímaváltozás súlyos, azonnali következményeivel kell majd számolnunk – írja a 444.hu.

A jelentést a Föld negyven országából érkező 91 tudós állította össze, akik több mint 6000 tudományos kutatás eredményeit dolgozták fel.


Az IPCC hétfői jelentése szerint ha minden a jelenlegi irányba halad tovább, már 2040-re súlyos élelmiszerhiányra és gyakoribbá váló, pusztító erdőtüzekre kell felkészülnünk. A természettudósokból és klímakutatókból álló testület jelentése az első, ami a 2015-ös párizsi klímaegyezmény megkötése óta készült, és sokkoló megállapításokat tartalmaz, olyanokat, melyekre a témával foglalkozó szakértők pár éve se gondoltak volna.

A szerzők szerint ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi tempóban zajlik tovább, akkor az atmoszféra 1,5 Celsius-fokkal lesz melegebb 2040-re, mint az ipari forradalom előtt volt, ennek következtében pedig egész partszakaszokat önthet majd el a tenger, és jóval gyakoribbá válhatnak a szárazságok, illetve a szélsőséges időjárási jelenségek, ez pedig sokak elszegényedéséhez vezethet.

A tanulmány szerzői szerint a katasztrófa elkerüléséhez az egész világgazdaság pár éven belüli teljes átalakítására volna szükség. Szerintük ugyan technológiailag erre még lehetne is esély, de arra kevés, hogy a törekvés kellő politikai támogatást kapjon. Például nagyon jelentős szénadóra lenne szükség, 2100-ig tonnánként akár 27 ezer dollárra felvitt értékkel, de egy ilyen javaslat jó eséllyel nem menne át sem az amerikai, sem a kínai kormányon.

A teljes cikk itt elolvasható.

 


[fbcomments]