Egyéb · 2022.05.05.

FOGAS KÉRDÉS – Megpuccsolják Putyint?

Súlyos betegsége ellenére görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz. Saját katonai vezetői megpuccsolják Putyint? A Daily Mail közli Jack Keane nyugalmazott amerikai tábornok háborús helyzetelemzését, amelyet a mai nap folyamán számos lap idézett.

Putyin az életéért küzd. Mindenáron hatalmon akar maradni, véli Jack Keane. Attól tart, hogy amennyiben palotapuccs során letaszítják trónjáról az ellene fellázadó tábornokok és a hírszerzés, nem hagyják életben, idézi a tábornokot a jutarnji.hr.

Az orosz katonák és hírszerzők jelentős hányada dühös az orosz elnökre az elhibázott ukrajnai háború miatt. A Daily Mail szerint a munkatársai úgy vélik az elnök vétkes a katasztrofális helyzet miatt, amibe Oroszországot sodorta. Hovatovább elképzelhetőnek tartják, hogy saját emberei megpuccsolják Putyint, akinek súlyos rákbetegségéről is szárnyra keltek a hírek.

Az orosz elnök tisztában van azzal, hogy Ukrajna túlságosan is kemény dió, nem fog visszalépni, mert az egyenlő lenne a saját halálával. Emberek ezrei halnak meg mindkét oldalon, a világkatasztrófa Putyin hatalma körül forog, mint egy őrült és véres Shakespeare drámában. Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk az egykor „rettegett” orosz hadsereg elavult harcászati technikájáról, hibás logisztikai stratégiájáról és elhibázott vezetéséről.

Amerikai források szerint Putyinnak az elodázhatatlan műtéte miatt át kell adnia a vezetést néhány napra a tábornokainak, ami azonban nem tűnik túlságosan reális opciónak, hiszen attól tart, hogy megpuccsolják.

megpuccsolják Putyint, FOGAS KÉRDÉS – Megpuccsolják Putyint?
Mariupoli Azovsztal acélművek. Fotó: portfolio

Mindeközben az orosz elnök követeli, hogy a Nyugat hagyjon fel Ukrajna felfegyverzésével. Macron az orosz agresszióval előidézett súlyos helyzetre figyelmeztette Putyint és arra kérte, engedélyezze a mariupoli acélművekben rekedt több száz civil, köztük gyerekek, öregek, betegek és nők kimenekítését. A kilenc négyzetkilométeren elterülő gyáróriás alatti járatokban, labirintusokban húzták meg magukat a civilek a bombázások elől. Elegendő élelem, víz és gyógyszerek nélkül várták sorsuk beteljesülését, miközben az oroszok bombázták és gránáttűz alá vették a területet. Az orvosok zseblámpa fényénél, érzéstelenítés nélkül műtöttek, mert nincs áram, nincs narkotikum. Az a néhány ápolónő, aki vállalta a szolgálatot, megállás nélkül dolgozott, mert az acélgyárat védő sebesült ukrán katonákat is ők látták el. Sokan meghaltak vérmérgezésben, fertőzésben a rossz higiénés körülmények miatt.

Valamikor, a békeidőben 11 ezer dolgozója volt az Azovsztalnak. A Spiegel megszólaltatott közülük néhányat. Elmondták, hogy 2–30 méter mélyen a föld alatt húzódik az acélművek bunkerrendszere, részben összekötve. Ezek a földalatti járatok biztonságosak, nem szakadtak be, csak a gyárcsarnokokat, parkokat, utcákat bombázták szét teljesen az oroszok.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin. Fotó: mti/ap/kreml/szputnyik/pool


[fbcomments]