Közérzet / Életmód · 2023.03.26.

Fiumei anziksz: A NER-család szeme fénye

Magyar ember újabban már nem is az Osztrák–Magyar Monarchia idején felhúzott palotákat és villákat nézegeti Rijekán (Fiume) kíváncsian vagy éppen büszkeségtől dagadó keblekkel, hanem egy luxusjachtot, a NER-család szeme fényét. Fiumei anziksz.

A Párbeszéd aktivistája hívta fel a közvélemény figyelmét Szíjj László kormányközeli oligarchának a rijekai kikötőben pihenő megajachtjára a közelmúltban, amikor is egy extraprofit feliratú táblát próbált elhelyezni rajta, de az őrök résen voltak és nem engedték.

A NER-család máltai zászló alatt hajózó Seagull MRD luxusjacht értékét tízmilliárd forint körülire becsülik. Olvasom, hogy már csaknem két éve Szíjj László máltai offshore cégének tulajdonában áll. Legalább egy házhosszal nagyobb a cég másik luxusjachtjától, a Lady MRD-étől, amely akkor lett híres, amikor bejárta a világot a fotó, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyaralt rajta 2020 augusztusában. Van itt fejlődés!


Fiumei anziksz NER, Fiumei anziksz: A NER-család szeme fénye
Szíjj László nem szereti, ha fotózzák a jachtját

Szíjj László láthatóan nem szereti, ha fotózzák a jachtját, mint az egyik fiumei anziksz gyanánt megörökített fotónkon is látszik. Őrizteti, nehogy már egy jámbor magyar turista elragadtatásában véletlenül megsimogassa a NER-család szeme fényét. Ezért aztán kénytelen az ember más magyar örökséggel beérni, semmi vész, van belőle sok Fiumén. Itt vannak mindjárt a kikötő vasbakjai, amikhez a hajókat kötik.

Fiumei anziksz NER, Fiumei anziksz: A NER-család szeme fénye
SCHLICK féle VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR R.T. BUDAPEST.  Ez tényleg szép.

Na és a paloták, szállodák, amelyek egészen ismerősen közép-európaiak, nekünk olyan nagyon budapestiek. Olyan otthonosak. Talán ettől van az, hogy a tenger itt még mintha nem is lenne igazi tenger, ahogy Márai írta egy helyütt, csak sós víz a kikötőben a sárga nárcisszal teli virágágyások mögött. Az időjárás sem szikrázóan mediterrán, inkább kontinentális.

Fiumei anziksz NER, Fiumei anziksz: A NER-család szeme fénye
A hajózási vállalat, a Jadrolinija székháza, az Európa Kulturális Fővárosa 2020 szoborral

De mindegy, azért nekem tenger és tavasz, ha didergős is. Pár óra alatt leér az ember és érzi, hogy a hasonlóságok ellenére azért más kultúra, más életmód, amiben jó „megmártózni”. Na és, nem mellékesen, itt a rijekai kikötőben láthatjuk, hogy legmerészebb álmaink is valóra válthatók. Ja igen, nem. A NER legmerészebb álmai is valóra válthatók. Amin igazán senki se csodálkozik, legfeljebb futólag, egy fiumei anziksz fotó erejéig.

Fiumei anziksz NER, Fiumei anziksz: A NER-család szeme fénye
Rijeka főutcáján több könyvesbolt is működik
Fiumei anziksz NER, Fiumei anziksz: A NER-család szeme fénye
A rijekai korzó olyan nagyon közép-európai

Vezető képünkön: Szíjj László kormányközeli oligarchának a rijekai kikötőben pihen a máltai zászló alatti luxusjachtja

A szerző fotói


[fbcomments]