Közérzet / Életmód · 2016.08.14.

FINNUGOR – Finom sütemények, jóízű beszélgetések

Ennek lesz folytatása – így fogalmaztak este nyolc óra után a jeruzsálemhegyiek, amikor az utolsó vendégek is elköszöntek, s megköszönték a finom süteményeket, üdítőket, kávékat. Legalább ötvenen vállalkoztak a sétára, s járták végig a négy kertet, ahol a házigazdák szíves szóval is fogadták őket.

Az Észtországban élő hagyományt a Veszprém a finnugor főváros program keretében a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület próbálta meghonosítani. Az észtek rendszeresen megnyitják kertjeiket, saját készítésű süteménnyel, limonádéval, kávéval kínálják, jó szóval fogadják az arra sétálókat, legyenek helyiek vagy éppen turisták. A betérők becsületkasszába helyezhetik hozzájárulásukat a vendéglátáshoz. Mindezt még februárban mesélte el a fővárosi program előkészítése során Rácz Nóra, aki észt férje, Alari Kruusmaa révén ismerkedett meg az ottani szokással. Szombaton a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör Közösségi Házának kertjében ők „észt kávéházba” – észt és finn süteményekkel, üdítővel – várták az érdeklődőket dr. Bagladi Orsolyával együtt. A másik három kertben a baráti kör vállalkozó tagjai magyar süteményekkel, kávéval, üdítőkkel köszöntötték a betérőket, akik – a város más részeiből, Budapestről, a Balaton-partról, sőt, Nagyváradról is érkeztek – délután négytől este nyolcig járták végig a Jeruzsálemhegyet.


A Malomkő utca 3-ban észt kávéház működött. Fotók: Veszprém-kukac

A Malomkő utca 3-ban észt kávéház működött

A Veszprém a finnugor főváros programsorozat következő eseménye kedden este a Hangvilla teraszán a Diszkó és atomháború című, 2009-ben készült szórakoztató dokumentumfilm ingyenes vetítése lesz.

Sz. L.


[fbcomments]