Sport · 2022.05.24.

FINAL FOUR – Nyerő taktika: az esélytelenek nyugalma 

Sorsoltak a férfikézilabda Bajnokok Ligája kölni Final Four elődöntőire. Ezek szerint Kiel–Barcelona és Kielce–Telekom Veszprém összecsapások lesznek a döntőbe jutásért.

A csoporttalálkozókon a veszprémiek idegenben kikaptak, otthon győztek a lengyelek ellen. Ám amikor a magyar drukkerek meghallják, hogy Kielce és Köln, azonnal rájuk tör a gyomorideg. A csapatért rajongók tudják, hogy miért…

Minden megtörténhet…

– Eddig nyolcszor voltam a Final Fourban, de edzőként először érkezem Kölnbe – mondta Momir Ilić, a Telekom Veszprém vezetőedzője. –  Azt mindenki tudja, hogy ez egy speciális villámtorna, amelyen minden megtörténhet. Először tehát a Kielce következik. Semmi extra nem lesz a felkészülésünkben. Ugyanazt tesszük, mint amikor a csoporttalálkozókra összpontosítottunk. Nyugodtan utazunk Németországba, ebben a két napban mindent elkövetünk a sikeres szereplésért, aztán majd kiderül, hogy ez mire lesz elég a legvégén. Nem esélyt latolgatunk, mert semmi értelme és jelentősége nincs.


Veszprémben vagyunk pár ezren, akik, amint meghalljuk, hogy Kielce, összerándul a gyomrunk és elkezdünk izzadni az idegességtől. Az akkori csapat, amelyben még mind a két Telekom Veszprém-edző is játszott, 13 három perccel a vége előtt kilencgólos előnyét vesztette el, majd a hosszabbítás után hétméteresekkel elbukták a finálét. Az aréna előtt a kivetítőn mintegy kétezren nézték az összecsapást és a vesztes csata után néma csendben hagyták el a teret. Soha ilyen közel nem volt a végső sikerhez a legrangosabb nemzetközi kupában a Veszprém. Másnap a csapat tagja, Gulyás Péter úgy fogalmazott, hogy ez a kudarc úgy beleégett a játékosokba és a szurkolókba, hogy ez örökre kitörölhetetlenül marad a lelkekben.

Mindenki az utolsó sípszóig küzdjön

–  Ez annyira így van, hogy ha most elérnénk első, végső sikerünket, akkor sem változna – ismerte el Momir Ilić edzőtársa, az egykori klasszis, sokszoros válogatott jobbszélső. –  Mi most azt szeretnénk elérni Momóval, hogy mindenki az utolsó sípszóig koncentráljon és küzdjön a győzelemért, a klubért és Veszprémért. A sorozat történelme alatt többször vitte haza az esélytelenebb csapat a trófeát. Lehet, hogy június közepén is így lesz?

– Az lenne a követendő taktika, mint a csoportmeccsek előtt, hogy nem kötelező a Final Fourba jutni, aztán tessék, megtörtént. Most azt kell sulykolni, hogy nem elvárás a végső siker kiharcolása, ami történelmi tett volna. Aztán hátha. Ilić azt is mondta, hogy a teher nélkül játszó, nyugodtabb csapat lesz a végső győztes.

Az biztos, hogy jelenleg talán Talant Dujsebajev mester lengyel gárdája a legkompaktabb csapat az elit négyesben a torna megnyerésére. De azt is tudjuk, hogy nem mindig a legesélyesebb győz Kölnben…

D. T.

Vezető kép: Momir Ilić és Gulyás Péter edzőkettős remek meglepetéscsapatot épített már az első évben (Fotó: nemzetisport.hu)


[fbcomments]