Közérzet · 2017.07.16.

FINA – Balatonfüreden is működik

A Fidesz-kormány nem úszhatja meg a vizes világbajnokság korrupciós ügyeit. Ez volt az LMP balatonfüredi sajtótájékoztatójának lényege. Az M1 Híradója igen jó taktikai érzékkel számolt be az eseményről. Mindössze egy újságíró hallgatta Ikotity István országgyűlési képviselő szavait a helyszínen. Vagyis senkit nem érdekelt. Viszont az eltelt hét év tükrében jómagam nem tudok mást mondani, mint azt: dehogynem ússzák meg.

A pénznek nincs szaga


Mert eddig mindent megúsztak. Lehetne sorolni, fokozni az eltűnt ezermilliárdok történetét, de fölösleges. A vizes világbajnokság kétszáz milliárdja csak ujjgyakorlat az eddig megtörténtekhez képest. Mire az LMP nyomoztatna, vagy egyáltalán bárki ebbe a pozícióba kerülhetne, az iratmegsemmisítők mindent ledarálnak. Ahogyan a rendszerváltáskor az ügynökaktákat. Aki hatalomra került, az eltüntette az övéit, a „maradékot” meg választási fegyverként használta, amivel még mindig lehet zsarolni.

Írásom apropója egyrészt az LMP (jogos) megnyilvánulása, másrészt pedig a mostanában megjelent és elhangzott számos elmarasztaló megjegyzés és intrika a vizes világbajnoksággal kapcsolatosan. Személyesen is látni kívántam, mit lehet és mit szabad elhinni ezekből a morgásokból – a korrupciós botrányon kívül. Ugyanis a pénznek nincs szaga. Nyilván soha semmit nem tudunk meg arról, hogy ebből a projektből ki járt jól és a legjobban Balatonfüreden.

Mégiscsak világbajnokság

Javaslom, hogy azt azért tartsuk mindig szem előtt: mégiscsak világbajnokságról beszélünk, amit még Magyarország sohasem rendezett. Aztán tényleg nem mellékes szempont, hogy több mint kétszáz nemzet vizitál nálunk, ami valóban fantasztikus marketinget jelent hazánknak. Azokkal tudok egyetérteni, akik azt vallják, előbb teljen el a két hét és utána vonjunk mérleget. Mivel világbajnokság, elsősorban sportszakmait. Persze vizsgálni kell majd azt is, mi maradt a különböző serpenyőkben a VB végén, viszont hadd örüljünk neki felszabadultan és lehessünk büszkék, hogy megcsináljuk! Mert biztos vagyok abban, hogy megcsináljuk ezt a két hetet. Nem szabad mindig mindent csak negatívan beállítani. Ez mégis csak egy óriási vállalás volt Magyarországtól!

Irány Balatonfüred!

A megszépült intermodális közlekedési központban azonnal feltűnnek a fegyveres, mozgó rendőrök. A volt Huray piacon majdnem teljesen leaszfaltozott parkoló fogadja az érkezőt. Fizetni nem kell. Egy jó nagy placcot itt is a rendőrök foglalnak el. A Tagore-sétányon hömpölyög a nép, de Füreden júliusban mindig így van. Azt senki meg nem mondja, hogy a tömegben kik azok, akik kimondottan a nyíltvízi versenyek miatt érkeztek a tóparti városba. A „fémházak” valóban mindent eltakarnak a kíváncsiskodó szemek elől. Nem lehet ingyen világbajnoki versenyt nézni, de sehol a világon nem lehet. Rengeteg pénz van benne. Valamit vissza kell szedni belőle. Ez evidens. Ám azért álljunk meg egy pillanatra! Ez az úszásnak olyan szakága, amelyben csak a rajt és a célba érkezés fantasztikus pillanatai játszódnak a lelátón ülők szeme előtt. Azt, hogy mi történik a bóják kerülgetése közben a Balaton vizében, csak a kamerák és a lenyűgöző módon dolgozó technika hozza közel. Az égbe nyúló daruskocsiban az operatőr elé valóban varázslatos panoráma tárul, amit a tévéképernyőre és a kivetítőbe küldenek a szakemberek. A nyíltvízi verseny jobban követhető televízión keresztül, mint a helyszínen. Ezért nem biztos, hogy ezt nem adtam volna ingyen az idelátogató sportbarátoknak, turistáknak. Ám mivel ez hangsúlyozottan egy világbajnokság, a résztvevők biztonságát is garantálni kell, ezért nem lehet csak úgy mindenkit bóklászni hagyni.

Fő a biztonság

Amerre csak néz az ember, mindenhol fegyveres egyenruhások és civilbe öltözött rendőrök vigyázzák az a közönséget és a sétálókat. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság emberei közül is jó néhányan szolgálatot teljesítenek a rangos sporteseményen.

A TEK Balatonfüreden. Fotó: a szerző

A TEK Balatonfüreden. Fotó: a szerző


Ráadásul a TEK páncélos jelenléte is jelzi, itt mindenki komolyan veszi a biztonságot. Sokan azért pörölnek, hogy minek ide ennyi katona, rendőr és biztonsági ember. Ha meg történne valami incidens és nem lennének akció közelben, akkor meg az lenne a baj.

Elkészült, de nincs kész

Járjuk körbe a mélygarázst és a környezetét! Az utolsó pillanatban valóban elkészült, de látható, hogy még nincs kész. Ez abból is kiderül, hogy még dolgoznak a „garázsban”. A legbiztosabb jele annak, hogy van még mit tenni: még nem szedik a pénzt a parkolásért. A lift működik. A toalett szintén használható. A levegő azonban poros, fülledt. Az elszívók állnak. A bennfentesek szerint azért, mert borzasztóan hangos. Lent is és a felszínen is. A lényeg: fentről eltűntek az autók, a mélygarázs pedig használható. Aki körbe sétálja a volt fenti parkoló területét, az láthatja: a zöld felületeknek még idő kell, hogy megerősödjenek.

De süt a nap, működik az öntözőberendezés. Szép lesz, ha valóban kész lesz. Arra a kérdésre, hogy miért nem volt úgy jó, ahogy volt, miért kellett erre 1,8 milliárdot elkölteni a rendezvény két hete miatt, néhányan biztosan tudják a választ. Ám ez egy nyíltvízi úszó világbajnokság: a sportolókat, a szurkolókat egy cseppet sem érdekli. Versenyezni lehet Balatonfüreden! Ez a lényeg.
Az LMP pedig majd elszámoltatja az úszó világbajnokság korrupciós ügyeiben részvevőket. Ha sikerül neki.

 


[fbcomments]