Szórakozás / Kultúra · 2020.08.10.

FILMPIKNIK – Magyar filmekre fókuszálunk

Veszprémben és Balatonfüreden az év legjobb magyar filmjeit ingyenesen nézheti meg a közönség szeptember 3-án, 4-én és 5-én, a Veszprém–Balaton Filmpikniken, az Európa Kulturális Fővárosa pilot-projektjeként, azaz az EKF első saját programjaként. Erről tájékoztatta a sajtó képviselőit Can Togay János, az EKF művészeti kreatív igazgatója és dr. Muszatics Péter, a filmpiknik művészeti igazgatója.

Két tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, a teljes Alvilág sorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm-válogatás képezi a Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a Várban, Balatonfüreden pedig a Balaton moziban és a Tagore sétányon megrendezendő program gerincét.


Az Európa Kulturális Fővárosa program első, már a Balatont is érintő eseménye a filmpiknik – mondta Can Togay János. – Ennek a könnyed, nyárvégi eseménynek komoly szerepet szánunk, hiszen szeretnénk ha a film, mint művészeti ág újra rátalálna Veszprémre és a Balatonra. A filmes szakma már közel harminc éve nem képviselteti magát a régióban semmilyen nagyobb szakmai, vagy közösségi programmal, ekkor szervezték meg utoljára a Veszprémi Tévétalálkozót. Úgy érezzük, hogy a város és a Balaton atmoszférája ideális egy filmes találkozó számára, ezért is tartjuk örömtelinek, hogy együtt dolgozhatunk ezen a remek eseményen a Nemzeti Filmintézettel. A mozgóképművészet fontos eleme az EKF programnak, szeretnénk minél vonzóbb közeget kialakítani a magyar filmes szakma és a közönség számára. Tesszük ezt nem utolsósorban infrastrukturális fejlesztésekkel, mint például majdan egy új művészmozi megnyitásával is. Szeretnénk, ha a filmpikniknek története lenne, ha erősítené a magyar film brandjét, ha a szakma is felfedezné ezt a találkozási pontot! Legfőbb célunk azonban az, hogy kulturális-kreatív régióként újrapozicionáljuk a térséget, megmutassuk Európának és a kreatív iparnak.

Dr. Muszatics Péter elmondta, hogy az első filmpikniken a magyar filmekre fókuszálnak. A jövőben szeretnék szezonnyitóként megrendezni a filmpikniket, mint ahogy idén tervezték.

Ráfér a magyar filmre a népszerűsítés, hisz az utóbbi hat–nyolc–tíz évben nagy közönségsikert és sok díjat hoztak a magyar filmek, mi pedig ezt a folyamatos szeretnénk erősíteni – tette hozzá. – A közönség a vetítések után találkozhat az alkotókkal, a sztárokkal.

László Panna, a FOMO egyik fiatal és tehetséges főszereplője, a Veszprém–Balaton Filmpiknik arca bevallotta:

A magyar filmek mindig is különleges helyet foglaltak el a szívemben, de főleg az utóbbi néhány évben nagy büszkeséggel tölt el, mennyi rangos díjjal lettünk gazdagabbak. A magyar filmek nézésekor mindig azt érzem, hogy egy közösség tagja vagyok, mi magyarok értjük egymás nyelvrendszerét, utalásait. Igazán fontos, hogy olyan filmek készülnek, melyek a saját gyökerünkből nőnek ki.

A filmpiknik teljes műsorát és a kísérőrendezvényeket megtalálják a rendezvény honlapján.

A filmpiknik promóciós videója itt.

Bakony_bal_vitrinek

 


[fbcomments]