Kultúra · 2017.02.18.

FILMKLUB – Jackie

Pablo Larraín alkotása, a Jackie, intim, egyben szívszorító portré, amely megreformálja az életrajzi film műfaját. A filmet, amely Jackie Kennedy szemén keresztül mutatja be a JFK-gyilkosságot megelőző és követő néhány nap eseményeit, az Agóra filmklubjában láthatjuk február 20-án, hétfőn 18 órakor.

A First Ladyt, Jacqueline Bouvier Kennedyt a világ Jackie-ként ismerte meg. Az amerikai történelem legfiatalabb elnökfeleségeinek egyike volt: mindössze harmincegy éves, amikor Kennedyt beiktatták. Az egész ország rajongott érte, nagy szerepet játszott abban, hogy JFK elnöksége alatt gyökeresen megváltozott az amerikai közvélemény viszonya a Fehér Házhoz és az elnöki párhoz.


A fiatal, vonzó és intelligens nő felfoghatatlan nyomás alá került 1963 novemberében: dallasi látogatásukkor lelőtték a férjét, aki közvetlenül mellette ült az őket szállító autóban. A férfi elvesztését követően Jackie-nek felül kellett emelkednie személyes gyászán. Méltósággal és állhatatosan vitte tovább JFK szellemi örökségét, és mutatott példát az egész világnak.

A First Ladyt Natalie Portman játssza, aki lenyűgöző alakításával a kritikusok egyöntetű véleménye szerint elnyerheti második Oscar-díját is. A Jackie-t a legjobb jelmeztervező (Madeline Fontaine) és a legjobb filmzene (Mica Levi) kategóriában is aranyszobrocskára jelölték.

A film további szerepeiben: Peter Sarsgaard, Billy Crudup, John Hurt, John Carroll Lynch, Greta Gerwig, Richard E. Grant. A film forgatókönyvét Noah Oppenheim írta, az operatőr Stéphane Fontaine volt.

A Jackie előzetese itt.


[fbcomments]