Kultúra / Egyéb · 2018.01.05.

FILMKLUB – Egy veszprémi alkotó filmje Gemencről

Az elsőfilmes veszprémi Olma Frigyes pazar látványvilágú természetfilmet készített Gemencről, amelyet az Agóra filmklubjában vetítenek január 8-án, hétfőn 18 órakor. Homoki Nagy István 1953-as klasszikusa, a Gemencről szóló Gyöngyvirágtól lombhullásig talán még ma is a legismertebb hazai természetfilmek egyikének számít. 

Több mint hat évtized után most ismét filmvásznon látható az ártéri vadon, amelyről egy fiatal, elsőfilmes rendező, Olma Frigyes készített filmet, akit gyermekkora óta érdekel a természet.


Olma Frigyes utazásai során kezdett el egyre komolyabban fotózni. Autodidakta módon tanult, folyamatosan fejlesztette a felszerelését. Az egyetemet Budapesten végezte, utána 14 évig ott élt. Tavaly szeptemberben költözött vissza Veszprémbe.

Olma Frigyes munka közben

Olma Frigyes munka közben

A Gemenci erdő, Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű és kimagasló fajgazdagságú ártéri erdeje a Sió torkolatától a Báta községig tartó szakaszon terül el a Duna mentén. A 180 négyzetkilométeres erdőség 1977-ben került természetvédelmi oltalom alá, jelenleg a Duna–Dráva Nemzeti Park része. Ezt a hatalmas területet időről időre elönti a Duna, ami egyszerre épít és pusztít, véd és fenyeget.

Ebbe a tájba szeretett bele tíz évvel ezelőtt Olma Frigyes is, aki főállásban könyvvizsgálóként dolgozik, és szenvedélyes hobbifotósként barátaival rendszeresen járta az erdőket, mezőket az ártéri vadonban. Az egyik ilyen természetjáró túra alkalmával született meg a film ötlete. A kis létszámú, ám annál lelkesebb stáb munka mellett, javarészt saját pénzből készítette el a filmet a Gemenc Zrt., a Duna–Dráva Nemzeti Park és a gemenci Bárka Pihenőház támogatásával. Öt év alatt több mint 230 napot forgattak az időközben beszerzett professzionális eszközökkel, drónokkal, víz alatti kamerákkal és a természetfilmezéshez elengedhetetlen, speciális teleobjektívekkel.

A hétfői vetítésen Olma Frigyes is jelen lesz, beszél majd a forgatásról és a filmről.

A Gemenc – Árterek világa előzetese itt megnézhető.


[fbcomments]