Szórakozás / Kultúra · 2017.01.15.

FILMKLUB – A kommuna

A dán Thomas Vinterberg, a Vadászat, illetve a FIPRESCI- és Fassbinder-díjas Születésnap rendezője gyermekkori élményei alapján készítette el A kommuna című filmjét, amelyet hétfőn, január 16-án 18 órakor láthatunk az Agórában.

Erik és családja a hetvenes években Dániában megörökölnek egy hatalmas családi házat, ami túl nagy lenne a házaspárnak és két gyereküknek. Hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntenek, kommunát alapítanak, így barátok és ismerősök költözhetnek a házba, és közösen már a fenntartási költségeket is tudják fizetni. Kezdetben minden nagyon idilli, ám a középkorú férfi időközben viszonyt kezd egy fiatal lánnyal, és a kapcsolatba, valamint a furcsa helyzetbe a felesége is beleegyezik. Aztán az idő múlásával mindenki egyre nehezebben birkózik meg az új helyzettel.


A kommunát a színészi játék teszi igazán élvezhetővé. Ulrich Thomsent láthattuk a Születésnapban és főszerepet játszott Szász János mozijában, az Ópium – Egy elmebeteg nő naplójában. A tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a film egy másik szereplője, Trine Dyrholm megkapta a legjobb női alakítás díját, Thomas Vinterberg rendezőt pedig Arany Medvére jelölték.

A film előzetese itt megnézhető.


[fbcomments]