Kultúra · 2023.04.27.

FILMFESZTIVÁL – A magyar film ünnepe

A nemzet aranyai című film gálavetítésével kezdődik Veszprémben június 7-én a filmfesztivál, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál. Három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok a filmünnep négy napja alatt.

– Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred körülbelül 15–15 kilométerre vannak egymástól. Ezt a térséget mi kulturális kreatív központtá szeretnénk változtatni! – mondta dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. – A filmfesztivállal az Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik lényegi eleme valósul meg.

filmfesztivál, FILMFESZTIVÁL – A magyar film ünnepe
Navracsics Tibor a köszöntőjét mondja

– Újra itt vagyunk, immár harmadik alkalommal – vette át a szót Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. – Ide nem a napi rutinból esünk be, hogy megnézzünk egy-egy alkotást, hanem ez az esemény valóban a film ünnepe lesz. A magyar mozgókép teljes spektruma megfordul itt. Kihasználjuk ezt a fantasztikus arany háromszöget. Fontos felhívni a figyelmet a művekre, mert a Covid óta a moziforgalmazás eléggé kátyúban van.


filmfesztivál, FILMFESZTIVÁL – A magyar film ünnepe
A zsűri: Dobó Kata, Vecsernyés János, Koltai Lajos, Bakos Katalin és Pesti Ákos. Fotó: Kovács Bálint

Csáky Attila producer, fesztiváligazgató elmondta: a fesztiválra közel kétszáz filmet neveztek, és ezekből közel százat láthat a közönség. A filmfesztivál részletes programját hamarosan közlik. A Magyar Mozgókép Fesztiválon a vetítéseken kívül sok egyéb program is lesz, de minden a film körül forog majd.

filmfesztivál, FILMFESZTIVÁL – A magyar film ünnepe
Porga Gyula polgármester és Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója

A nemzet aranyaival kezdődik

– A fesztivált A nemzet aranyai című dokumentumfilm vetítésével kezdjük, amelynek a napokban volt a bemutatója, és itt láthatják először a nézők a Szürkület című mozit – árulta el a fesztiváligazgató.

A nemzet aranyai hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. A rendező Zákonyi S. Tamás. Fehér György Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával 1989-ben forgatta a Szürkületet. A krimiben a Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz. A tettest egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni. A film restaurált változatának világpremierje februárban a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt, hazánkban először Veszprémben láthatja majd a közönség.

filmfesztivál, FILMFESZTIVÁL – A magyar film ünnepe

A Csáky Attila bemutatta a zsűri tagjait is:

– A filmfesztivál zsűrijének elnöke Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János, Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Navracsics Tibor elmondta: törekednek arra, hogy az EKF programsorozatából minél több elemet, köztük a filmfesztivált is átmentsék a következő évekre. Káel Csaba megjegyezte: a szakma és a közönség is azt jelezte vissza, hogy folytassák.

Kiemelte, hogy a fesztiválra az ország minden pontjáról 2023 forintos vonatjeggyel utazhatnak a nézők, a jegyek pedig barátságos árúak, mindössze 500 forintba kerülnek.

Ezen a linken hamarosan minden információ elérhető lesz az eseménnyel kapcsolatban.

A vezető képen a zsűritagok fotózása. Képek: a szerző


[fbcomments]