Közérzet / Kultúra / Egyéb · 2016.02.29.

FILM – Oscar-díjas a Saul fia!

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. Nemes Jeles László rendező holokausztdrámája az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, harmincnégy évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott.

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. „Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film” – fogalmazott.


A Saul fia a Mustang című francia, A kígyó ölelése című kolumbiai, az Egy háború című dán és A sivatagon át című jordániai filmmel volt versenyben.

A Spotlight – Egy nyomozás részletei című alkotás kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, A visszatérő című művéért Alejandro González Inárritu vehette át legjobb rendezőnek járó elismerést, és az ugyanebben a filmben nyújtott alakításáért Leonardo DiCaprio lett a legjobb férfi főszereplő. Brie Larson amerikai színésznő kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést A szoba című drámában nyújtott megrázó alakításáért.

 


[fbcomments]