Aláírás mini / Közérzet / Kultúra · 2016.02.25.

FILM – Egy tökéletes nap

Abszurd humor és tragikomédia: az Egy tökéletes nap című film fő jellemzői. Az alkotást a VMK filmklubjában nézhetjük meg február 29-én.

A spanyol Fernando León de Aranoa az Oscar-díjas Benicio Del Torót és a szintén Oscar-díjas Tim Robbinst kérte fel első nem spanyol nyelvű filmjének főszerepére. Az Egy tökéletes nap egyetlen őrült nap történetét meséli el. Egy háború sújtotta bosnyák faluban méretes holttest lebeg egy kút alján. A kövér férfi gyilkosai így akarják megmérgezni a helyiek ivóvízkészletét.


A nemzetközi segélyszervezet dolgozói hamarosan megérkeznek a helyszínre, hogy kihúzzák a hullát, de a kötelük elszakad a súly alatt. Versenyfutás indul az idővel, hogy hőseink megszerezzenek minden szükséges engedélyt (és persze egy strapabíró kötelet) a katonák, a háborún nyerészkedők, a bizalmatlan helyiek és a bürokrácia között lavírozva – mielőtt a hulla megfertőzi a kút vizét. A helyzetet bonyolítja, hogy váratlanul egy bombanő is csatlakozik a csapathoz, akinek korábban viszonya volt az egyik férfival.

Hungler Tímea ezt írja az Egy tökéletes napról a revizoronline.com-on: „Kicsit melankolikus, beletörődő és fatalista a film tanulsága, amely megerősíti a nézőt abban, hogy egyetlen kívülálló sem láthatja át, ítélheti meg helyénvalóan ezt a háborús konfliktust (tudatos döntésnek tűnik, hogy a szerb és bosnyák párbeszédeket nem feliratozták, így érzékeltetve, hogy milyen elveszettek és tanácstalanok is a külföldiek a térségben). Ráadásul a helyiek is alig vagy nagyon rosszul beszélnek angolul; nincs közös nyelv, vagy nagyon rosszul elsajátított az a nyelv, amin keresztül kommunikálhatnának. Azt a mondatot azonban, amely összefoglalja a filmet és minden hasonló konfliktusra vonatkoztathatóvá teszi, itt is mindenki ismeri: ‘This is war’.”

Benicio Del Toro és Tim Robbins mellett Olga Kurylenko, Mélanie Thierry és bosnyák színészek kaptak szerepet a drámában, amelyet a Városi Művelődési Központ (Táborállás park 1.) színháztermében láthatunk február 29-én, hétfőn 18 órakor.

(A film magyar nyelvű előzetese itt tekinthető meg.)


[fbcomments]