Közérzet · 2021.02.05.

FILM – A gyűlölet új arca

Minden a hatalomról szól, amióta világ a világ. Miért éppen az IT, az információs társadalom lenne kivétel? Mint minden forradalomnak, ennek is vannak áldozatai, van profitja és vesztesége. Az internet, a közösségi háló kiválóan alkalmas a politikai szarkeverésre és akár tömeggyilkosságra való felbujtásra. A manipulációról szól a Netflixen látható The Hater – A gyűlölet új arca című lengyel film.

A film főhőse, Tomek vagy Tomas, a tönkrement egyetemista azért kap fizetést, hogy trollkodjon, lejárassa a polgármester-választás liberális jelöltjét.


Tomek vagy Tomas, aki nem született szociopatának – legfeljebb kicsit skizofrén –, új pozíciójában gyorsan ráérez, micsoda hatalom az internet, milyen nagyon is valóságos következményei vannak a virtuális játéknak. Belead apait-anyait, eladja testét-lelkét, lefekszik mindenkivel, akivel kell, férfival, nővel. Főnöknője, valamint ismeretlen megbízója örömére gyorsan elsajátítja Sun Cu harci technikáit, aminek meg is lesz az eredménye: az egyszerű álhírgyártás után egyre összetettebb és érzékenyebb feladatokat kap.

Jó film a The Hater, annak ellenére, hogy néha úgy éreztem, a forgatókönyvíró kínosan ügyel arra, hogy kipipálja a problémák listáját, amik éppen most rengetik meg a modern Európát: migránsok, idegengyűlölet, másság, homoszexualitás, identitászavar, a keresztény kultúra védelme. Semmi nem hiányzik, ott a gépfegyver is a lúzer fiatalember kezében, aki tényleg meghúzza a ravaszt az álneves Tomek utasítására egy internetes szerepjáték részeként. A valóság túlságosan is véresre sikeredik.

Hátborzongatóan aktuális, szinte dokumentarista Jan Komasa filmje, csak néha veszítettem el az érdeklődést a 135 perc során, amikor kezdtem túlforszírozottnak érezni egynémely drámai fordulatot, például a liberális jelölt és Tomek szexuális közeledését. A lengyel rendező mesterien keveri a valóságot a brutálisan szürreálissal. Akárcsak előző nagyszerű filmjében, a Corpus Christiben, itt is szenvtelen közelképekkel dolgozik, teljesen közel hozva a nézőhöz Tomek (Maciej Musialowski) démoni karakterét, akit hol megvetünk, hol szánunk.

A The Hater – A gyűlölet új arca provokatív lengyel thriller, ami hátborzongatóan megmutatja, mennyire manipulálhatók az emberek és milyen félelmetes hatással lehetnek az internetes közösségi hálók a világ és benne a mi sorsunk alakulására. Körülöttünk most minden erről a viharos átalakulásról szól, akár tudunk róla, akár nem: részei vagyunk, nem kerülhetjük ki, legfeljebb később esik le a tantusz, hogy hol lékelték meg az életed, vagy éppen mitől ment olyan jól pár évig.


[fbcomments]