Kultúra / Életmód · 2016.06.10.

FESZTIVÁL: Motorosok ezrei a Balatonnál

Rekordszámú motorost várnak az idei Harley-Davidson Open Road Festre a hétvégén. Az Alsóörs és Paloznak települések határán elhelyezkedő, Pelso névre átkeresztelt egykori Európa kempingbe szerda óta érkeznek a vendégek a világ minden tájáról.

Kemény rock szól a hangszórókból, csapra verték a söröshordókat, egyszóval fesztiváli a hangulat. Szerda este, a nulladik napon Deák Bill Gyula koncertjén már izzott a levegő. Pénteken jön a The Sweet, szombaton a Helloween lép fel sok magyar és tribute zenekar mellett, de napközben lesznek különféle sportbemutatók, motoros show-k is.


Szombaton délben megtartják a nagy motoros felvonulást az Alsóörs–Csopak–Füred–Aszófő–Paloznak–Lovas–Felsőörs–Almádi–Alsóörs útvonalon. Már most a kempingben, de majd a felvonuláson is  látni lehet számtalan motorcsodát, úgynevezett épített masinát. Ha ránézünk ezekre a kreációkra, egyértelmű, hogy mára szinte külön művészeti ággá vált a motorépítés. Van köztük a minimalistától a barokkos megoldásig az égvilágon mindenféle. A magyar mesterek rangos helyet vívtak ki maguknak ebben a világban. Építményeik abszolút kifejezik készítőjük, illetve gazdájuk stílusát, lelkivilágát. Egy-egy ilyen jármű akár évekig is készülhet, és értéke meghaladhatja a tízmillió forintot. A motorszobrászok képesek teljesen átszabni gépeiket. Amikor eltávolítják az első sárvédőt, a hátsót pedig rövidre vágják, akkor bobbert (ami annyit jelent, rövidre vágott) készítenek. A bobberekből nőttek ki a chopperek. Utóbbiaknál már a vázat is szétszedik, feldarabolják, majd egyedien újra összerakják. Az irányzat neve is a to chop, aprítani angol szóból ered.

A Harley-Davidson tervezői is figyelembe veszik a felhasználók egyedi megoldásait és alkalmazzák az ellesett elemeket. Így aztán ez a fesztivál kicsit ötletvásár is. Felvonul sok extrém, már-már mágikusnak számító megoldás, amely a lehető legtökéletesebb tárgyként vonja magára a figyelmet. Legszívesebben végigtapogatná az ember a motorok alkotóelemeit az összeillesztések mentén, hogy megfejtse az összeszerelés fenomenológiáját. Mintha egy másik világba lépnénk velük, az egymás mellé helyezett alkatrészekébe, amelyeket csak csodálatos formájuk ereje tart össze, semmi más. Ugyanakkor bármennyire meglepő is, de kényelmesek ezek a gépek. A sebesség alkímiája a szemünk láttára változik át a motorozás ínyenc élvezetévé.


[fbcomments]