Kultúra · 2016.06.07.

FESZTIVÁL – Harminc borász és harminc koncert a téren

Lisa Stansfield a várszínpad helyett a Veszprém Arénában lép fel, a Rozé-, rizling- és jazznapokon 30 koncertből, valamint 30 borász boraiból válogathat a közönség, és átadták a VeszprémFest rajzpályázatának díjait.

Már egy hete elfogytak a jegyek Lisa Stansfield koncertjére, ezért a VeszprémFest stábja úgy döntött, hogy az énekesnő fellépésének helyszínét a várból átteszik a Veszprém Arénába. Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója ezzel a bejelentéssel kezdte a hétfői sajtótájékoztatót, amelyet még számos követett.

– A várban 2100 nézőt tudunk leültetni, az arénában 4200-at – mondta a fesztiváligazgató. – Már az újabb jegyek is elérhetők a honlapunkon.

A sajtótájékoztató igazi célja azonban a július 8-a és 17-e között zajló Rozé-, rizling- és jazznapok programjának ismertetése volt. Porga Gyula polgármester elmondta: a VeszprémFest mindig képes volt a megújulásra, ami miatt évről évre érdemes ellátogatni a fesztiválra és annak kísérőrendezvényére, a Rozé-, rizling- és jazznapokra, mert ami ezeken a rendezvényeken állandó, az egyedül a jó hangulat, a többi alkotóelem folyamatosan megújul, és nagyon fontos ez a kulturális innováció.

– Veszprém pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre – folytatta a polgármester. – Jó látni, hogy a városban vannak olyan emberek, kezdeményezések, akik/amelyek képviselik a kulturális innovációt. Veszprém és a Balaton északi partja partnerek, közösen megmutathatjuk az értékeinket és vendégül tudjuk látni egész Európát.

Mészáros Zoltán ezután arról beszélt, hogy a VeszprémFest magából nevelte ki a Rozé-, rizling- és jazznapokat, és idén már az ingyenes tíznapos program a saját bevételeiből, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a város és a Kinizsi Bank támogatásával elő tudja teremteni 25–30 millió forintos költségvetését.

A sajtótájékoztató résztvevői. Fotó: a szerző

A sajtótájékoztató résztvevői. Fotó: a szerző

– A Rozé-, rizling- és jazznapok mostanra már önmagában is fontos rendezvénye lett a városnak – folytatta Lakatos Antal, a Kinizsi Bank elnöke, akinek Mészáros Zoltán megköszönte, hogy három évvel meghosszabbították a rendezvény támogatásáról szóló megállapodást.

A fesztiváligazgató harminc borász jelenlétét és harminc koncertet harangozott be. A Balaton-felvidéki borászatok mellett idén a pannonhalmi borrégió és három kisebb borászat lesz a rendezvény vendége. Természetesen az Óváros térre látogatók finom harapnivalót kínáló pavilonokat is találnak majd. A labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének napján, július 10-én nem lesz koncert, mert este fél kilenctől a közönség hatalmas kivetítőn keresztül kísérheti figyelemmel a bajnokság mindent eldöntő mérkőzését.

A Rozé-, rizling- és jazznapokon pályakezdő és befutott, helyi és országosan ismert zenekarok, együttesek lépnek fel. A veszprémi fellépők a következők: Wetwood, Németh Kyra Smallchestra, The Bluesberry, Silence Fiction, Gyöngyhalász Latin Zenekar, Dina Sextett (Rozsnyói Péter zongoristával) és a Swing Swing. A már országosan ismert csapatok közül néhány név: Pribojszki Mátyás Band, Barabás Lőrinc Quartet, Mrs. Columbo, Heincz Gábor „Biga” és a Biganic, Váczi Eszter Quartet és a United. A Rozé-, rizling- és jazznapok részletes programja itt.

A sajtótájékoztató után az Óváros tér megtelt általános és középiskolásokkal, illetve a szüleikkel: kezdődött a VeszprémFest rajzpályázatának díjátadója. Idén először hirdetett rajzpályázatot a VeszprémFest azért, hogy a fesztivál tíz napja alatt gyönyörű gyerekrajzokat vetíthessenek a városházára és a Tűztoronyra.

– Mindenről meg kell kérdezni a gyerekeket, mondogatom évek óta a politikusoknak és másoknak is, és örülök, hogy most megkérdezték a gyerekeket is – mondta a díjátadó előtt Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a bírálóbizottság elnöke, aki kollégáival, Környei Ágotával és Áfrány Gáborral választotta ki a több mint 400 rajz közül a legjobb húszat. – Gratulálok mindenkinek, aki elküldte nekünk a rajzát, hisz nemcsak nyerni jó, de rajzolni is jó. Ezzel ti is részesei lehettek a világhírű fesztiválnak.

A díjazottak: Bittmann Panna, Csizmadia Barnabás, Dróth Levente, Ébner Dorottya, Gábor Bianka, Gáspár Anna, Gerstmár Anna, Győri Zsófi, Kántor Biborka, Kovács Blanka, Kerekes Júlia, Lajtafalvi Eszter, Léner Rebeka Réka, Piedl Júlia, Pintér Stefánia, Pozsgai Boróka, Sági Luca, Somogyi Alexa, Szigeti Georgina és Szőllősi Márton. Képgalériánkban a díjátadó részleteit örökítette meg Nagy Lajos.


[fbcomments]