Közérzet · 2021.04.26.

Fertő-tó: kikötő 813 vitorlásnak és 500 csónaknak

A Fertő-tó lebontott cölöpházainak helyére 30 milliárd forintból csónak- és vitorláskikötőt, 100 szobás szállodát, kempinget, ökocentrumot, üdülőházakat, sportpályákat, 16 teniszpályát, új strandot, sétányokat és egy lagúnát terveznek.

A hvg.hu munkatársai csónakon tudták megközelíteni a Fertő-tavi strandot és sétányt, ahová kiemelt nemzetgazdasági beruházásként gigaprojektet terveznek, mert a tóhoz vezető utat már rég lezárták. Több mint 50 hektárt alakítanak át a Fertő-Hansági Nemzeti Park világörökségi területén. A Fertő-tó vizében álló 21 cölöpház közül már csak néhány van a helyén, a többit lebontották.

Fertő-tó, Fertő-tó: kikötő 813 vitorlásnak és 500 csónaknak

Közben egy osztrák természetvédő szervezet, az Alliance for Nature ismét az UNESCO-hoz fordult, hogy helyezze tiltólistára a Fertő tó magyar oldalán zajló beruházást, mert az tönkreteszi a természeti környezetet. Christian Schuhböck, a szervezet képviselője úgy fogalmazott, hogy „amit a magyar fél csinál Fertőrákosnál, az túlmegy minden határon, ezért az ENSZ szakosított szervezetének ki kellene nyilvánítania, hogy a tó immár az emberiség veszélyeztetett kulturális örökségének számít”. Ha az UNESCO július végi, kínai konferenciáján a Fertő tavat a veszélyeztetett világörökségi helyszíneket tartalmazó, vörös listára teszi, az akár azt is jelentheti, hogy az építkezést le kell állítani.

További részletek a hvg.hu-n. A lap munkatársainak videója itt megtekinthető.

Fotók: hvg.hu/Csányi Nikolett


[fbcomments]