Közérzet · 2021.07.23.

Felvételi: reneszánszát éli a Pannon Egyetem

Az idei felvételi eljárásban a Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között.

A minőségi képzéseket kínáló, az idei oktatói kiválósági HVG rangsor szerint az ország második legjobb egyetemén a 2021/2022. tanévben az általános eljárás keretében összesen 1540 hallgató kezdheti meg tanulmányait.

A felvettek 83 százaléka állami ösztöndíjas képzésen tanulhat. A felvett hallgatók közül 858 fő alapszakra, 337 fő mesterszakra, 15 fő osztatlan képzésre, 330 fő pedig felsőoktatási szakképzésre iratkozhat be idén szeptemberben.

Az idei felvételi eljárásban is a Gazdaságtudományi Kar vonzotta a legtöbb hallgatót. Az intézménybe jelentkezők közel 40 százaléka a kar hallgatójaként kezdi meg tanulmányait annak ellenére, hogy a felvettek több mint 28 százaléka a továbbra is magas központi ponthatárok miatt önköltséges hallgató lesz. Ugyanezen arány a Pannon Egyetem többi karán 5–10 százalék között alakul.

A munkaerőpiac elvárásaival összhangban a legtöbb hallgatót (103 fő) a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus szakára vették fel államilag finanszírozott, nappali alapképzésre.

Mesterszakon a legtöbb hallgatót a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar által indított mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő, államilag finanszírozott, levelező tagozatos szak vonzotta (31 fő).

A Pannon Egyetemen 461 pont volt az a legmagasabb felvételi pontszám, amellyel még éppen be lehetett kerülni az osztatlan angol nyelv és kultúra tanára, német nyelv és kultúra tanára (10 félév) alapszak nappali tagozatának államilag finanszírozott képzésére.

A legmagasabb átlagpontszámmal a zalaegerszegi gazdaságinformatikus szakra jelentkezők rendelkeztek (480 pont).

A felvi.hu rendszerén keresztül felvett hallgatói létszámot növeli azon hallgatók száma is, akik szakirányú továbbképzésekre jelentkeznek vagy nemzetközi ösztöndíjprogram keretében, illetve harmadik országból érkeznek a Pannon Egyetemre.

A 2021/2022. tanév pótfelvételi eljárásában – az innovációs és technológiai miniszter engedélyével – a következő képzési területek alapképzési és osztatlan mesterképzési szakjai esetén az előző évektől eltérően állami ösztöndíjas képzések is indulhatnak: gazdaságtudományok, informatika, műszaki, pedagógusképzés, természettudomány.

A Pannon Egyetem legtöbb szakjára a pótfelvételi eljárás keretében még bejuthatnak azok, akik most nem nyertek felvételt egyik intézménybe sem, vagy korábban nem adtak be jelentkezést.

A pótfelvételi eljárásban elérhető szakok jegyzékét a július 29-én megjelenő felvételi tájékoztató kötetben találják meg az érdeklődők. Jelentkezni szokás szerint a felvi.hu weboldalon keresztül elektronikusan lehet augusztus 8-ig.

További információ a Pannon Egyetem honlapján.

Fotó: veszpreminfo.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!