Életmód / Sport · 2016.11.26.

FELÚJÍTÁS – Fél évre bezár a Balaton Uszoda

December 31-én felújítás miatt bezár a környék egyetlen versenymedencével rendelkező uszodája, a fűzfői Balaton Uszoda, de mielőtt az úszást kedvelők a szívükhöz kapnának, gyorsan meg is nyugtatunk mindenkit, mindez „csak” fél évet vesz igénybe.

Az 1979–1981 között, állami vállalatok támogatásával épített, 1982-ben átadott uszodát az akkori kor legfejlettebb technikáival szerelték fel, viszont ezek az elmúlt, igencsak mozgalmas 34 év alatt már igencsak elavultak, az uszoda lelakottá vált, így megérett egy átfogó felújításra.


Sok emlékezetes pillanat, történet fűződik a helyhez, felkészülési időszakban az uszodában a látogatók nemegyszer találkozhattak olimpikonokkal, világbajnokokkal.  Nem volt ritka, ha a medence partján éppen Cseh Laci, Gyurta Dani, régebben Kovács Ági jött szembe velünk, de sokaknak emlékezetes lehet a majdnem napra pontosan 20 évvel ezelőtt, 1997-ben itt megrendezett búvárúszó és uszonyos Európa-bajnokság, amely a létesítmény történetének legnagyobb sportrendezvénye volt, itt avattak akkor Európa-bajnokokat.

Most viszont egy nagyobb, ha nem a legnagyobb eseményre készül a sportkomplexum, újjászületésének mi sem lehetne méltóbb ünnepe, mint hogy 2017 nyarán az egyik felkészülési és versenyhelyszínként ad otthont a hazánkban rendezendő úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és nyíltvízi világbajnokságnak.

A Balaton Uszoda az alábbi közleményt adta ki:

„Kedves Vendégeink!

A magyar kormány, annak érdekében, hogy a versenysport és a tömegsport számára is a magyar vizes sportolók által elért eredményekhez méltó helyszíneket biztosíthasson a felkészüléshez és nemzetközi sportesemények lebonyolításához, a 1104/2016. (III. 3.) határozatában rendelkezett az egyes vízisport-létesítmények megújítását szolgáló kormányzati intézkedésekről. Megvalósulhat tehát a Balaton Uszoda rekonstrukciója. A sportlétesítmények felújítása a 2017-ben rendezendő úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és nyíltvízi világbajnokság sikeres lebonyolításának érdeke is.

A Balaton Uszoda a műszaki tevékenységek kezdése miatt előreláthatólag 2016. december 31-én bezár.

Szíves megértésüket köszönjük.”

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor már május vége, június eleje környékén újra birtokba vehetik a megszépült, modernizált létesítményt az úszás szerelmesei, amely az elkövetkezendő 30 évben hasonló dicső pillanatokat élhet meg egyedülálló, a medencetérből az úszók elé táruló balatoni panorámájával.


[fbcomments]