Közérzet · 2019.03.15.

FELMÉRÉS – Mit tudnak a magyarok Oroszországról?

Elkészült a Political Capital friss, Mystification and Demystification of Putin’s Russia című kutatási jelentése. A 2018 szeptembere óta zajló, a budapesti brit nagykövetség által támogatott projekt arra kereste a választ, hogy mennyire értékeli reálisan a magyar lakosság Oroszország különböző hatalmi képességeit.

Arra vonatkozóan már számos felmérés készült, hogy a magyar lakosság milyen jellegű kapcsolatokat szeretne Oroszországgal, vagy éppen mit gondol Vlagyimir Putyin orosz elnökről. A Political Capital kutatása viszont azt mérte, hogy a lakosság ténylegesen mit tud Oroszországról.


A felmérés során kilenc szempontból vizsgálták Oroszországot, a katonai képességek, a gazdasági erő, illetve a tényleges földrajzi tulajdonságok mentén. Arra voltak kíváncsiak, hogy a lakosság négy másik nagyhatalomhoz – az Egyesült Államok, Kína, Németország és az Egyesült Királyság –, valamint Magyarországhoz képest hová helyezi el Oroszországot a GDP, a terület, a lakosság és egy sor további mutató tekintetében. Nem azt kellett tehát megtippelni, hogy számszerűen mennyit költ Oroszország a hadseregére, vagy éppen mekkora a GDP-je, hanem a többi vizsgált országhoz képest kellett viszonyítani. A kutatás ezeket a véleményeket vetette össze a tényleges rangsorral.

Az eredmények azt mutatják, hogy a magyar lakosság összességében hajlamos túlbecsülni Oroszország képességeit mind katonai, mind gazdasági téren. A válaszadók kétharmada úgy véli, hogy Oroszország rögtön az Egyesült Államok után következik a katonai kiadások tekintetében, miközben valójában Kína is több mint négyszer költ többet ilyen célokra, mint Moszkva. Hasonló a helyzet az orosz gazdasággal is: a válaszadók majdnem 40 százaléka jelentősen túlbecsülte Oroszország GDP-jét a többi vizsgált országhoz képest. Ehhez a témához kapcsolódott a legjelentősebb eltérés a lakossági vélemények és a valóság között: a válaszadók több mint fele szerint Oroszország a magyar export hat legfontosabb célországa között szerepel – valójában csak a 17. helyen áll. A gazdasági és katonai potenciál általános túlbecsülésével szemben ugyanakkor a magyar lakosság relatív többsége alapvetően jól tudta Oroszország természeti és népességi adottságait, helyesen sorolva be a többi vizsgált hatalomhoz képest.

A teljes tanulmány itt érhető el angol nyelven.


[fbcomments]