Szórakozás · 2017.12.15.

FELMÉRÉS – Minden tizedik ember egy igazi grincs

Ha esik a hó, ha nem, ha jön a Mikulás, ha nem, a többség leghamarabb csak karácsony előtt egy-két héttel kezdi a lakás feldíszítését, minden tizedik ember pedig tiltakozik bármiféle karácsonyi giccs ellen a házban.

Ez a Lovebox legfrissebb felméréséből derül ki. A legtöbben csúcsdísszel szeretik a fát, a férfiak számára elengedhetetlen a szaloncukor és a káosz, a csillagszórót pedig kétszer annyian választják, mint a gyertyát. A megkérdezettek háromnegyede igyekszik a rászorulókon is segíteni. Az asztalon a rántott hal és a töltött káposzta fej-fej mellett halad, a bejgli viszont egyértelműen veri a mézeskalácsot. Lássuk, mit szeretünk még karácsonykor!


Apa, kezdődik…

A válaszadók harmada csak egy-két héttel karácsony előtt áll neki feldíszíteni a lakást, minden ötödik ember pedig csak december 24-én teszi ki a karácsonyi dekorációkat a házban. Vannak azonban, akik advent első vasárnapján indítják a hadműveletet (16 százalék), néhányan pedig már novembertől keresik a karácsonyi hangulathoz szükséges kellékeket (16 százalék). Minden 10. válaszadó azonban szereti a grincset játszani, és ódzkodik mindenféle karácsonyi giccstől a házban. A válaszadók több mint negyede ellenben már december 24-e előtt feldíszíti a fát is.

Menő még a szaloncukor?

Avagy mi kerül a fenyőfára 2017-ben? A többség csúcsdísszel és inkább bolti, mint saját készítésű díszekkel ékesíti a fát. A férfiak közel kétharmada káoszpárti, azaz mindent fel a fára, a nők viszont valamivel visszafogottabbak, a hölgyek fele ugyanis a hasonló színvilágú ketyerékkel ellátott design fát kedveli inkább. Igazi fenyőre szavaz a megkérdezettek több mint 70 százaléka a műfenyővel szemben, és a csillagszóró hasonló arányban ugyancsak győzedelmeskedik a gyertya felett.

lovebox-karacsony-2017-infografika

Karácsonyi eszem-iszom

A megkérdezettek 80 százaléka inkább forralt bort iszik, mint rumos teát, és természetesen a fehér karácsonyt választaná a kandalló melegével szemben. A Mennyből az angyal elpáholja a Jingle Bells-t, ugyanis a megkérdezettek kétharmada inkább az előbbit hallgatja karácsonykor, a bejgli pedig háromnegyed–egynegyed arányban kiüti a mézeskalácsot. (A férfiak még ennél is jobban szeretik a bejglit, 85 százalékuk választaná azt a mézeskalács helyett, ugyanakkor a nők 40 százaléka inkább a mézeskalácsot ropogtatja.) Természetesen nincs karácsony Kevin nélkül (idén is lemegy majd a tévében a Reszkessetek, betörők!). Az igazából szerelem idén még a férfiak körében is győzedelmeskedett, összességében 6040 százalékos arányban többen néznék a romantikát, mint a betörőket. A rántott hal és a töltött káposzta között pedig továbbra sincs igazság: fej-fej mellett haladnak, ha a karácsonyi menüről van szó.

Miről is szól a karácsony?

Ha karácsony, akkor ajándék. A többség számára azonban teljesen mindegy, hogy mit kap karácsonyra, a lényeg, hogy meglepetés legyen, ugyanakkor a felmérés szerint a válaszadók harmada mégis inkább biztosra megy, és kizárólag előre leadott lista alapján választ karácsonyi ajándékot, hogy mindenki örüljön. Ünnepekkor pedig csak csinosan és szépen, ugyanis kiderült, hogy a válaszadók kétharmada számára kizárt, hogy mackóban karácsonyozzon. Év vége felé minden ötödik ember még azokat a rokonokat is meglátogatja, akikkel nincs jóban, és talán előremutató, hogy csak a megkérdezettek harmada számára jelenti a karácsony az év legstresszesebb időszakát. A megkérdezettek háromnegyede igyekszik a rászorulókon is segíteni. Jó tudni: a felmérésben résztvevők közel húsz százalékának indult már kapcsolata karácsony táján.


[fbcomments]