Szórakozás / Sport · 2018.06.11.

FELMÉRÉS – Full HD-ben nézzük a foci-világbajnokságot

A közvetítéseket elsöprő többségben televízión nézzük, és a lakosság harmada nem adja alább full HD minőségnél, derült ki az Euronics Műszaki Áruházlánc legfrissebb felméréséből*.

A hamarosan induló labdarúgó-világbajnokságon Veszprém megyében a legtöbben a németeknek drukkolnak majd. De hogy emellett sportolni is hajlandók vagyunk-e? A felmérés erre a kérdésre is választ ad.


Szeretjük a sportot – nézni

A magyar férfiak fele napi vagy heti rendszerességgel néz valamilyen sportközvetítést a televízióban. A nők nem kevésbé sportszeretők, csak ötödük nem követ soha sporteseményeket. Az Euronics felmérése alapján a legelhivatottabb sportrajongók Nógrád, Vas és Zala megyében élnek: ezekben a térségekben minden harmadik ember naponta figyeli a sportélet történéseit. Veszprémben szintén szeretik a sportot: csupán a lakosság 7 százaléka nem érdeklődik semmilyen sportesemény közvetítése iránt.

Foci, foci, foci és Forma–1

A sportrajongó férfiak körében a legnépszerűbb továbbra is a futball, ezt követik a különböző autó- és motorsportok, a kézilabda, valamint a küzdősportok. A nők leginkább műkorcsolyát, úszást és focit néznek, de szeretik a Forma-1–et is. A jégkorong és az amerikai foci hazánkban kevésbé népszerűek, ugyanakkor snookert, biliárdot vagy darts-ot minden tizedik magyar néz. Azokban a megyékben, ahol kiemelkedő sportcsapatok működnek, népszerűbbek a sportközvetítések is. Így például Veszprémben a legnagyobb népszerűségnek a kézilabda örvend. Ezt követi az úszás, a futball, valamit az autó- és motorsportok.

A legjobb élmény érdekében: full HD TV

Ha sportközvetítés, akkor televízió, méghozzá a lehető legjobb minőségű képernyővel! A felmérésből kiderült, hogy igazi fotelszurkolók vagyunk: a válaszadók 80 százaléka legszívesebben televízión követi az eseményeket, harmaduk pedig semmiképp sem adja full HD minőség alá. Az okostelevíziók nyújtotta előnyöket azonban egyelőre még csak kevesen használják ki, az elhivatott rajongók pedig a felvétel helyett akár éjszakázni is hajlandóak egy-egy közvetítés érdekében.

Közeleg a foci-világbajnokság

A kényelmet még a futball-vb miatt sem adjuk fel. Hiába a sok kivetítő országszerte, csak minden tizedik magyar szereti így nézni a futball-világbajnokság meccseit. Hazánkban a legtöbben a spanyoloknak és a németeknek drukkolnak. Veszprém megyében a legtöbben a német csapatért szorítanak majd. Érdekes adat, hogy hazánknak és az olaszoknak még úgy is szurkolunk, hogy egyik csapat sem jutott ki a bajnokságra.

Nem csak a szemünket használjuk

A magyarok sportrajongása nem áll meg a tévénézésnél és az otthoni szurkolásnál. Ha arról van szó, nemcsak a szemünket, hanem a torkunkat és az izmainkat is szívesen használjuk. A közvetítések figyelésén túl meccsre a válaszadók negyede jár, míg minden második magyar legalább heti egyszer maga is sportol.

*A felmérés 996 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2018 májusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

Euronics kutatas_foci vb_infografika_300dpi


[fbcomments]