Tech · 2018.04.13.

FELMÉRÉS – A robotok átveszik az irányítást?

Egy pár hete készült felmérés szerint tízből egy Veszprém megyei lakos úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett, ugyanakkor minden második szeretne egy háztartási robotot.

Valószínűleg mindenki emlékszik még az amerikai Jetson család jövőben játszódó történetére, ahol Rosie, a robot segítette a família mindennapjait. Ma még ugyan az űrben nem alapítottunk új kolóniát, de a technológia érezhetően átszőtte egész életünket. Az Euronics friss felméréséből* kiderült, hogy a Veszprém megyeiek nem félnek a robotoktól, és a lakosok többsége várja, hogy a robotika találmányai az orvoslásban is széles körben elérhetőek legyenek. Az önvezető autókban azonban a megyében lakók ötöde bízna meg, de tény, hogy ma már az olyan mindennapos háztartási gépek nélkül, mint a mosógép vagy a hűtőszekrény elvesznénk a világban.


A nélkülözhetetlen technológia

Annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint a válaszadóknak még alig 15 százaléka rendelkezik okostelefonnal vezérelhető eszközökkel (pl.: izzósor, lámpa, hangszóró vagy öntözőrendszer), érezhetően nem tudunk már a technológia nyújtotta előnyök nélkül létezni. A legtöbben hűtőszekrény és mosógép nélkül már el sem tudják képzelni az életüket, de a felmérés szerint közel minden második Veszprém megyei laptop, tablet vagy porszívó hiányában sem jutna egyről a kettőre. Érdekes, hogy a férfiak (84 százalék) jobban hiányolnák a mosógépet, mint a nők (67 százalék), a porszívóhoz viszont inkább a nők ragaszkodnak (51 százalék vs. 32 százalék). A jövőre nézve pedig nem árt azt is tudni, hogy tízből négy nő örülne egy őrző-védő robotnak, minden negyedik férfi azonban inkább egy beszélgető robotra vágyik. A Veszprém megyében lakók harmada egy ablakpucoló robotnak is örülne.

Ember és robot, két jó barát

Vagy azért, mert annyi dolgunk van, vagy egyszerűen ennyire lusták lettünk, ki tudja, mindenesetre minden második magyar örülne, ha lenne egy olyan robotja, ami segít neki a háztartási munkákban. Ezzel a Veszprém megyeiek fele is így van, közel kétharmaduk pedig azt is várja már, hogy a robotika legújabb találmányai, mint például a robotkéz mindenki számára elérhetővé váljanak az orvoslásban. Az önvezető autóban azonban a megyében az országos átlagnál kicsit kevesebben (20 százalék) bíznának meg, és a helyiek alig egytizede gondolja úgy, hogy teljesen rendben lenne, ha robotok is oktatnának gyerekeket.

Én, a robot Vol. 2.?

Annak ellenére, hogy a technológia már az életünk része, a válaszadók több mint 30 százaléka fél a robotoktól, minden negyedik ember pedig úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett. Utóbbival tízből egy Veszprém megyei ért egyet, de közel 40 százalékuk úgy véli, hogy a legtöbb, ember által végzett munka helyettesíthető gépekkel, és elismeri, hogy az intelligens asszisztensek (például a hanggal vezérelhető internetes keresők és mobilos szoftverek) tulajdonképpen a modern kor poloskái.

*A felmérés 942 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2018 márciusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

euronics_tech_robot_infografika

Forrás: Próbakő Kommunikáció


[fbcomments]