Közérzet · 2021.08.31.

Félelem és reszketés az MTVA székházában

Az MTVA 590 millióért szereltet beléptető kapukat a Kunigunda úti épületbe – adta hírül Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a közösségi oldalán.

Hadházy ezt írta: „A propagandisták nagyon félhetnek. Mindenhová, összesen hat bejárathoz különleges, biztonsági üveges zsiliprendszert telepítenek, amibe belépve több szenzor (infravörös, ultrahangos és nyomásérzékelős) ellenőrzi, hogy egyszerre csak egy ember legyen bent. Csak ezután lehet a belépőkártyával nyitni a túloldali ajtót. Mindezt horribilis összegért, kapunként 100 millióért. Az már csak hab a tortán, hogy fél éve a biztonsági kamerarendszert is bővítették 180 millióért. Őrület! Ilyen az, amikor a talpnyaló propagandisták nem csak végletekig gyávák, de a végletekig korruptak is. Ezzel együtt: a paranoiájuk számunkra is újra meg kell, hogy mutassa, mennyire kulcsfontosságú bástyája a hatalomnak a propaganda. És ismét eszünkbe kell, hogy véssük: amíg nem lesz százezer ember ott, addig a propaganda él és virul és addig nem beszélhetünk tisztességes választásokról és jó esélyekről.”

Pár hónappal ezelőtt egy ismerősöm mesélt nekem arról, mennyire szigorú a beléptetés az MTVA Kunigunda utcai székházába. Ő ott dolgozik, tehát szinte naponta be kell mennie, és naponta végigmegy az ellenőrzésen. Úgy tűnik, ez sem volt elég, valaki úgy döntött, hogy kellenek azok az egyenként százmilliós kapuk.


A hatalom nagyon fontos eszköze a média, ezt olvasóinknak nem kell magyaráznunk. Ezzel a magyar kormány is tisztában van, ezért „gyűjtötte be” a KESMA és a Mediaworks védernyője alá a kormányhű médiumokat, ezért van szüksége az MTVA-ra. Úgy tűnik, hogy féltik a tévészékházat, a legfontosabb szócsövüket.

Emlékeztetőül: 1989 decemberében a romániai állami televízió egyenes adásban közvetítette Nicolae Ceausescu megbuktatását. Ennek a médiának köszönhetően Románia lakossága és az egész világ lépésről lépésre követhette a történéseket. 2000 októberében sodorta el a népharag az utolsó európai diktátornak tartott Slobodan Miloševićet. A tüntetők előbb a szerb parlament, azután pedig az állami televízió épületét gyújtották fel, mert elegük lett az önkényuralomból és a propagandából.

Fotók Hadházy által megszerzett dokumentumokról.

Vezető kép: így ünnepelték Milošević bukását Belgrádban. Fotó: MTI/Andrej Isaković


[fbcomments]