Életmód · 2019.03.19.

FELEJTÉS – Hogyan jegyezzünk meg szinte mindent?

A tudomány szerint úgy tudjuk a legkönnyebben megjegyezni az új információkat, ha lerajzoljuk azokat. Erre a következtetése jutott a kanadai Waterloo Egyetem kutatócsoportja.

Eredményeik szerint a rajzzal történő memorizálás hatékonyabb volt, mint a jegyzetelés és a jegyzetek újraírása, a vizualizációs technikák, illetve a passzív képnézegetés.


Melissa Meade, az egyetem kutatója kiemelte, hogy ehhez egyáltalán nem szükséges művészi vénával rendelkezni, hiszen nem a kivitelezés a lényeg. Hozzátette, hogy az idős emberek számára különösen fontosak lehetnek eredményeik, hiszen ők ezzel egy nagyszerű technikát kapnak a feledékenység elleni harcban.

A vizsgálatban közel félszáz, 18 és 80 éves kor közötti felnőttet kértek meg, hogy memorizáljanak egy 15 szóból álló listát, további 15 szóval kapcsolatban pedig azt a feladatot kapták, hogy rajzolják le azokat – például a jacht szó esetében egy egyszerű hajó képét.

Ezt követően egy elterelő célú, az emlékezeti rendszert pihentető és a következő tesztet előkészítő feladatot végeztek el.

A teszt során a résztvevőknek két perc állt a rendelkezésükre, hogy az első két listából annyi szót felsoroljanak, amennyit csak tudnak.

Az eredmények szerint életkortól függetlenül könnyebb volt az előhívás a vizuálisan kódolt, azaz a lerajzolt szavak esetében. Ez a megállapítás az idősek korosztályára különösképp igaz volt.

A kutató szerint az lehet a rajzolás hatékonyságának titka, hogy többféle emlékezeti módot mozgósít: egyaránt vannak benne vizuális, mozgásos, téri, verbális és a jelentésre fókuszáló elemek.

Próbáljuk csak ki legközelebb, ha a piacra igyekszünk: ha otthon előtte felskicceljük a beszerezni kívánt zöldségeket, könnyebben eszünkbe jut majd a lista a bevásárlás során is.

Forrás: felejtek.hu


[fbcomments]