Közérzet · 2015.12.14.

FEJLESZTÉS – Kiestünk a rózsáskosárból

Írásunknak semmi apropója nincs, hacsak az nem, hogy rossz sajtós beidegződés következtében időnként eszünkbe jut: három fejlesztés, három ígéret, három semmi. Mostanában rajtunk kívül már sehol sem emlegetik, de nyugi: előkerülnek ismét nemsokára, mert lesznek még választások.

Az időközi választás hevében számtalanszor elhangzott a húszemeletes felújításának és az uszoda építésének terve, a déli elkerülő pedig maga volt a tényállítás. Az optimistább veszprémiek kivették részüket a városvezetés célirányos házi konzultációjából is, ilyetén módon hozzájárulva a fejlődés meredek ívének támogatásához. Tény, hogy a megvalósítások időpontjára azóta is leginkább az „elég rugalmas” jelző illik,  az állapotokra a „forráshiány”, az emberek bizalmára pedig leginkább a „fogyatkozóban” jelző. Alább a „hiszünk egy-két ígéretben” rövid története.

Arabok és a kampány is álmodott

Ha annyi fürdőnk lenne, ahányszor ígérgették, akkor ki sem látszanánk a vízből. Veszprém azon kevés megyeszékhelyek egyike, ahol nincs fürdő, sem versenysportra alkalmas uszoda. Persze itt van a Balaton és ott van a fűzfői uszoda, ezért egy ilyen beruházás nem volt létfontosságú – kár volt ígérgetni. A Balaton azonban kizárólag a nyári szezonban alkalmas fürdésre, a fűzfői uszoda pedig lepukkanóban van, és kisgyermekes családoknak gond az a pár kilométer utazás is. Korábban az Aréna mögötti területre arab befektetők álmodtak szállodát és fürdőt, majd az idei időközi választás során kampánytéma lett az uszoda. A helyszín ismeretlen maradt, és a műszaki tartalmat illetően is számos változatról lehetett hallani. Ja, hogy honnan lesz pénz a beruházásra, és egyáltalán melyik évre tervezik a komplexum megvalósítását – hát erről nem nagyon beszélt senki. A tervezésről meg annyit, hogy megígérték, bizonyosan el is készül. Egyszer.

Hármat is terveztek belőle

A város emblematikus épülete a húszemeletes. A nagyratörő pártvezér idején, a hetvenes években három ilyen épületet terveztek egymás mellé, hál’ Istennek a másik kettő csak ígéret maradt (lám, mit jelent a hagyományok ápolása). Azóta felújítás alig történt, pedig a pirogránit burkolat folyamatosan potyog, és mindössze egy védőháló választja el az alatta sétálókat a zuhanó daraboktól. Szintén az idei időközi választás előtt hangzott el, hogy 2016 őszére a felújítást már be is fejezik, sőt, akár napelemes burkolatot kaphat az egész épület! Az ötlet jó, a lakók örüln(é)nek, de az ígért beruházás késik, a lehetséges átadás határideje pedig rövidesen az ígérgetők fejére nő.

Jövőre még biztosan kétsávos marad a 8-as út várost elkerülő szakasza

Jövőre még biztosan kétsávos marad a 8-as út várost elkerülő szakasza

Egyelőre nem lesz négy sáv

A 8-as út veszprémi elkerülőjéről sokat írtunk már. A kormányhatározatnak megfelelően, az eredeti határidők szerint 2016-ban már a felújított, külön szintű csomópontokkal átépített úton kéne járnunk. Ehelyett szinte hetente tapasztaljuk a 8-as déli útkereszteződéseinél a torlódásokat, dugókat, baleseteket. Jó hír viszont, hogy a tervezés és a területszerzés az idei év végére befejeződik, de némi maszatolás után, forráshiányra hivatkozva a kormányzat meggondolta magát, egyelőre nem lesz négy sáv. Azért kíváncsiak lennénk, hogy a valóságban ez a forráskeresés hogyan is zajlik, és miből, honnan, mitől lesz rá holnap pénz, ha ma nincs?

Modern városok

Ígéretből tehát akad bőven, konkrétum annál kevesebb. A megyei jogú városok az elmúlt hónapokban milliárdos kormányzati fejlesztési ígéreteket kaptak a Modern városok program keretében. Hogy, hogy nem, Veszprém mintha kiesett volna a rózsáskosárból, valahogyan mindeddig kimaradt a Modern városok programból.


[fbcomments]