Sport · 2022.07.11.

FEHÉR SZALAG – Egy hajóban Wossalával

A Balaton híres tókerülő versenyének főpróbája a Fehér Szalag, amelyen a versenyzők kipróbálhatják magukat és felszerelésüket a Balaton keleti medencéjében. Dr. Szalay Attila először volt a résztvevője. Rögtön a legendás Kékmadár legénységének tagjaként osztályuk második helyét szerezte meg társaival.

Dr. Szalay Attila, a megyei napilap egykori újságírója, jelenleg a Rekreátor Magazin főszerkesztője abba a kivételes helyzetbe került a hétvégén, hogy a Fehér Szalag versenyen Wossala György olimpikonnal ülhetett egy hajóban, a Kékmadárban. A harmincas cirkáló nemcsak a Balaton legszebb hajóinak egyike, de a legtöbb bajnoki címmel is büszkélkedhet.

A kifejezetten erős szél próbára tette a 290 induló tudását. Sok hajó, köztük az abszolút győztes is felborult. Így még érdekesebb dr. Szalay Attila beszámolója a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Balatonfüred útvonalon, a felsorolt kikötők kötelező sorrendjében megtett küzdelemről.


– Tudomásom szerint a Bakony fővárosát, Zircet elsőként képviseltem a Fehér Szalag versenyen. Wossala Györggyel megtiszteltetés egy hajóban „dolgozni”, de remek csapattársnak bizonyult két ifjú sporttársunk is. Számomra a füredi start tűnt a legnehezebb feladatnak, illetve kihívásnak, merthogy a rajt előtt cirkálgatva jól kell kalkulálni az időzített kiugrással. Rutinos kormányosunk több mint fél évszázados gyakorlatának köszönhetően ez nekünk sikerült is.

A csapat új tagja izgatottan figyelte azt is, hogy a riválisok mire képesek az erős szélben.

– Az első szakaszon, Balatonkenesénél ugyan minimálisan megelőztük a fő riválisunkat, a Gömbös Teamet, majd hátszélben olykor tizenhárom csomó feletti sebességgel is haladtunk Siófok irányába – ismertette a verseny közbeni fejleményeket dr. Szalay Attila. – Onnan két sárga bóját megközölve vettük az irányt Tihany felé. Ezen a szakaszon gyakorlatilag fej-fej mellett siklottunk. Végül a célirányba fordulva az utolsó kilométeren belül elszakadt az orrvitorlánk kötélzete, azonban annak megjavítása már nem volt elegendő a győzelemhez. Így „csak” az ezüstéremmel kellett megelégednünk. Azért a csak, mert hosszú évek óta váltogatják egymást a Kékmadár irányítói a dobogó legfelső fokán.

– Az esti ünnepélyes eseményen, miként a kikötőben is, érződött az egymást elismerő korrekt baráti viszony. A drámai küzdelem a vízre szorítkozik.

Érdekesség, hogy az elmúlt esztendőben ugyanezt a távot – jóval gyengébb szélben – a Wossala Team csaknem tíz óra alatt tette meg, míg az idei futamot harmadnyi idő alatt teljesítette.

Donát Tamás


[fbcomments]