Gazdaság / Életmód · 2022.07.29.

FATÜZELÉS – Duruzsoló kályhák az iskolákban

Tanárok helyett majd fatüzelésű kályhák teremtenek meghittséget az iskolákban – a belügyér szerint. A 32 fokos kánikulában a tankerületi központok vezetőinek legfontosabb feladatul a fatüzelés lehetőségeinek feltárását tűzte ki.

Milyen kedves és otthonos lesz a fatüzelés, amint pattog a tűz, fénye vörösre festi majd a kisdiákok arcocskáját a magyar iskolákban… Tisztára a hőn áhított Horthy-korszak köszönhet ránk.

Egyelőre arról nem őriznek adatot a statisztikák, hány közoktatási intézményben fűtenek hazánkban fával vagy olajjal, de augusztus közepére a Belügyminisztériumban már tudni fogják, némi átigazítással mennyi képes a fatüzelésre.


Nyilván az óvoda- és iskolaigazgatók vizsgáltatják meg, hogy anno építettek-e be kéményt az épületekbe. És hogy azok alkalmasak-e az égéstermékek rendszeres, folyamatos, biztonságos elvezetésére. Ha szükséges, elbírják-e az összes teremben duruzsoló kályha teljesítményét. Természetesen ehhez nem elég fölnézni az égre. Keríteni kell megbízható szakembert, aki írásban igazolja a fatüzelés vizsgálatának alapos elvégzését. Aminek persze ára van. És az átalakításhoz elvégzendő munkának is. Ehhez jön még a beszerzendő kályha költsége. Itt jegyezném meg, hogy a neten található legolcsóbb 66 ezer forint, de akkor már jobban járnak, ha egyből tűzhelyet vesznek, mert azon egy piszokkal a kézmosáshoz szükséges víz tárolása mellett az ebéd is megmelegíthető.

A következő tétel a tüzelendő fa, melynek ára most az egekben, ősszel pedig egy másik tejútrendszerben lesz. És minimum egy pedellus, aki hajnalonta kiviszi a hamut, elkészíti az alágyújtóst, behordja a fát. Na, jó, ez utóbbival a diákokat is meg lehet bízni, ha már egyszer úgyis mindig azt hangoztatják, az iskolában tanultaknak soha nem veszik majd hasznát. A kormolásról se feledkezzünk meg, hetente egyszer a tűzhely csöveiből és azok tetejének belsejéről is el kell távolítani a kormot. Ez annyi mint… nagyjából ott vagyunk, ahol a gázfűtés esetén.

Mindez nem Móra Ferenc meséje, az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ nem cáfolta, valóban vizsgálniuk kell a tankerületeknek az emelkedő rezsiköltségek mindenféle csökkentési módját.

Egyébként tagadhatatlan, hogy a Belügyminisztériumban megfeszített munka folyik: határvadászok toborzása, pedagógusok fürkészése-cserkészése, iskolák összevonása, rezsicsökkentés, ünnepi tűzijáték – hogy is érnek rá a következő tanév rendjének meghatározására. Kell-e dolgozniuk augusztus 21-től a tanerőknek, mikor lesznek a pótvizsgák és az őszi érettségik – a kályhákhoz képest elenyésző dolgok. Merthogy a kályha a legfontosabb, mint tudjuk, mindig onnan kell elindulni…

Fotó: retrotanya.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]