Szórakozás · 2017.02.26.

FARSANGFARKA – Elkergettük a telet

Féktelen örvendezéssel, dallal, tánccal, kiszebáb égetéssel, mókázással köszöntöttük a tavaszt, és elkergettük a telet Alsóörsön vasárnap délután. Ebben idén is a Veszprém-Bakony Táncegyüttes és zenekar volt a segítségünkre Kovács Krisztián kisbíró vezényletével. Volt eben a téltemető népi műsorban minden, ami farsangkor szokásos: álarc, tréfa, férfi-női ruha – és szerepcsere, zajkeltés, gonoszűzés, télkergetés, bolondlakodalom, kiszebáb égetés. 

Olyan jól mókáznak ezek a fiatalok, hogy öröm nézni, és igazán nívós a programjuk. Táncra is perdült velük a közönség a Balaton-partján, miután a telet jelképező kiszebábot meggyújtották és beledobták a tóba. Természetesen idén is felcsendült a tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dal, és mindenki boldog volt. Hogyne lenne boldog az ember már attól a gondolattól is, hogy vége a télnek és jön a tavasz!


Farsangvasárnap után jön a húshagyókedd, a népnyelv szerint ez a farsangfarka, amikor szökik a tél. Hamvazószerdáig mulathatunk, utána kezdődik a negyvennapos böjt, ami az egyház tanítása szerint nem csak afféle fogyókúra, hanem testi-lelki megtisztulás, méregtelenítés minden értelemben a nagy tavaszi zöldáradat előtt.

(A galéria bármelyik képre kattintva nyílik.)


[fbcomments]