Gazdaság / Közérzet · 2022.08.15.

FAKIVÁGÁS – Aggodalomra nincs ok

Az erdésztársadalom nevében kijelentjük, hogy felelőtlen erdészeti beavatkozásoktól semmiképpen sem kell tartani. Az erdő maga az élet. A jövő erdeiért ma is cselekszünk! Az erdő és a fakivágás magasan képzett erdész szakemberek kompetenciája.

Megszólalt az Országos Erdészeti Egyesület, hogy elsimítsa a nézeteltéréseket és véget vessen a fakivágás körül kialakult vitának. Az egyesület aláírásával a berek.hu közölt írást és a Kossuth Rádió a Vasárnapi újság rovatában is foglalkozott a higgadtságot sugalló erdészek véleményével. Az erdészek felelősségük teljes tudatában, hosszú távra szóló erdőtervek keretei között terveznek meg minden beavatkozást – hangsúlyozzák a szakemberek. Szakmai elköteleződésük alapja a legösszetettebb szárazföldi ökoszisztéma, az erdő. Az erdészeti és a természetvédelmi hatóság, valamint a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ellenőrizni fognak minden fakitermelést – hangsúlyozta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Kossuth rádióban vasárnap. Az éves tervek értelmében az év hátralévő részében 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelését fogják elvégezni az állami erdőgazdálkodók, emellett számítanak magánerdő-gazdálkodók által kitermelt tűzifára is.

Trianon óta több mint duplájára növekedett a magyarországi erdőterület. Magyarországnak hozzávetőlegesen 400 millió köbméter élőfakészlete van, ennek gyarapodása átlagosan 13 millió köbméter évente. Ebből a 13 millió köbméterből termelnek ki az állami és a magánerdő-gazdálkodók közel átlagosan 8–8,5 millió köbmétert évente, amiből 3–4 millió köbméter tűzifa. Tehát közel 4–4,5 millió köbméter tartalék van a rendszerben.

Fotó: Miklós Zsuzsanna[fbcomments]