Tech · 2015.10.12.

FÁJLCSERE – Lecsapott a NAV

A  NAV szombaton lecsapott a második legnagyobb torrentoldal szerverére, amely azóta elérhetetlen. Erről az akcióról az oldal üzemeltetői a Facebook-profiljukon számoltak be, megerősítve az addigi találgatásokat, majd ugyenebben a posztban üzentek a NAV-nak és a felhasználóiknak is.

Főleg filmőrültek által kedvelt találmány a torrentezés, fájlcserélés. Magyarországon is rengeteg ilyen fájlcserélő oldal létezik ezek közül is a legnagyobbak között tartják számon az ncore vagy az 1st torrentoldalakat, amelyek általában akkor kerülnek a hírek középpontjába, amikor egy-egy hatósági akció keretében lecsapnak rájuk.

Így történt 2011-ben  és 2012-ben is az ncore esetében, amely a rajtaütés után pár hetes szünetelés után indult csak újra. Azóta viszont töretlenül hasít, és napi több tízezres letöltést tudhat magának még a legújabb mozifilmekből is. Az 1st torrentoldal 2006 októberében indult, így nem sokkal a kilencedik születésnapja előtt kapcsolta le a NAV.

A tracker visszakapcsolásáról egyelőre csak annyit tudni, hogy az üzemeltetők tervezik, de biztonsági okokból nem a Facebookon jelentkeznek majd ezután.


[fbcomments]