Közérzet / Tech · 2019.05.02.

FACEBOOK – Virtuális temetővé válik a közösségi média

Ha a Facebook ugyanolyan sebességgel szerez új feliratkozókat, mint eddig, akkor 2070-re kevesebb élő személynek lesz felhasználói fiókja, mint amennyien már meghaltak – mutatták ki az Oxfordi Egyetem Internet Intézetének kutatói.

Az MTI Technology Review által szemlézett tanulmányukban a kutatók azt állítják, hogy az oldal 2,2 milliárd felhasználójának 61 százaléka nem éri meg az évszázad végét, az élők és a halottak arányát megváltoztató fordulópont pedig 50 év múlva következik be. A nyugati kultúrkör már ennél is előbb elveszítheti a dominanciáját, hiszen az új felhasználók zöme most is ázsiai, illetve afrikai lakos, ez a tendencia pedig valószínűsíthetően nem változik meg a jövőben sem.


A kutatók szerint virtuális temetővé, vagy ha úgy jobban tetszik, az egykor élt emberek képes történelemkönyvévé változó Facebook több etikai és még annál is több adatkezelési problémával szembesíti a fejlesztőit és használóit is. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ki és milyen módon fér hozzá az adatkezelésből eddig sem éltanuló oldalon tárolt személyes információkhoz.

A témával foglalkozó teljes cikk a Quibit.hu-n olvasható.

 


[fbcomments]