Közérzet / Életmód · 2016.03.09.

FACEBOOK – Szélhámosok a világhálón

Újabb csalássorozat hülyíti a hiszékenyeket a leglátogatottabb közösségi oldalon, a Facebookon. A csalók azoknak a naiv felhasználóknak a jóhiszeműségét használják ki, akik mindenféle körültekintés nélkül, sőt, talán még büszkén is igazolnak vissza különböző kétes profilú „ismerősjelöléseket”, csupán azért, hogy minél magasabb szám szerepeljen adatlapjukon a barátok között.

A visszaigazolás után a szélhámosok akcióba lépnek az új „barátsággal”, hiszen máris hozzáférnek a profil eddig rejtett információihoz, többek között az áldozat ismerőseinek listájához és olyan adatokhoz, képekhez, amelyekkel visszaélhetnek. Ezen a listán küldenek felkérést, majd különböző történetekkel próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan új baráttól, ígérnek befektetést, hatalmas pénznyereményt, örökséget.


Portálunkhoz is befutott egy történet: az ismeretlen barát arról tájékoztatott egy veszprémi hölgyet, hogy egy gazdag rokona elhunyt, örökösként őt, mint távoli rokont jelölte meg (vezetéknevük gyakori). Szerencse, hogy az „örökség” olyan nagy összeg volt, hogy emiatt lett gyanús, úgyhogy a csaló nem kapott pénzt az „ügyvédi és egyéb költségekre”, az e-mailes levelezés pedig itt landolt a szerkesztőségben. Információink szerint több ezer magyarországi felhasználó fogadta gyanútlanul barátként a felkérést.

Hogyan kerülhető el, hogy mi is áldozattá váljunk?

Csakis körültekintéssel, minden ismerősjelölést, főleg, ha külföldről érkezett, kezeljünk bizalmatlanul, még akkor is, ha esetleg több közös „barátunk” is van a személlyel. A szakértő azt javasolja, hogy először azt nézzük meg, mikor is regisztrálták a nevezett profilt, mert egy pár órás vagy 1–2 napos Facebook-profil, főleg, ha külföldi, szinte biztos, hogy szélhámosság miatt jött létre. Aztán nézzünk utána, hogy milyen fotókat töltött fel a felhasználó, mennyire van kitöltve az adatlapja, mennyire frissek a hozzászólásai. Egy idővonal áttekintése rengeteg hasznos információval szolgálhat a tulajdonos kilétéről.

A legfontosabb azonban az, hogy ne fogadjunk el jelöléseket ismeretlenektől, mindig nézzünk utána a felkérőnek, de ha netán belecsúsznánk egy csaló felkérésébe, akkor sem kell pánikba esni, van lehetőség letiltani a profilunkról.


[fbcomments]