Közérzet / Kultúra · 2022.03.08.

Ezrek állnak ki az oktatás szabadságáért

Negyedik hete tiltakoznak az országban a tanárok az oktatás válságos helyzete miatt. Veszprémben újabb általános iskola, a nagy múltú Kossuth pedagógusai és támogatóik fogalmazták meg tiltakozásukat a tarthatatlan állapotok miatt, amelyek a diákokat, a szülőket és a tanárokat is méltatlan helyzetben tartják.

Több ezren hirdetik intézményük előtt A sztrájk alapjog táblák alatt, hogy a tanulók túlterheltségén, a korszerűtlen és hihetetlen mennyiségű tananyagon, az épületek, az oktatási eszközök fizikai állapotán és a tanári pálya presztízsén az elmúlt évtizedben nem változott semmi. Sőt, a helyzet tovább romlott, aminek egyenes következményeként az általános iskolákban és a különféle középiskolákban olyan mérvű tanárhiány alakult ki, amely a rendszer működését alapjaiban veszélyezteti. Például nemcsak vidéken, de a fővárosban sem képesek érettségi tárgyakból órákat tartani.

Az oktatás szereplői az elmúlt években számtalan fórumon és a nyilvánosság előtt minden jogszerű lehetőséget kihasználva jelezték a döntéshozóknak és a társadalomnak az egyre mélyülő válságot. Érdemi intézkedések mégsem történtek.


Veszprémben már eddig is több iskola csatlakozott az engedetlenekhez, ma a Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusai. A Lovassy-gimnázium tanárai természetesnek tartották, hogy a neten közös fotón szolidaritásukról biztosítsák kossuthos kollégáikat.

Az engedetlenségi akciósorozat feltehetően kitart március 16-áig. Úgy tűnik, a kormány nem vonja vissza rendeletét a pedagógussztrájk idején biztosítandó elégséges ellátásról. Az Alkotmánybíróság még nem döntött az ügyben. Amennyiben a rendelet érvényben marad, tiltakozásul a pedagógus-szakszervezetek március 16-tól határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek.

A diákok ülve akarják támogatni tanáraikat: ők az Országház előtt terveznek helyet foglalni.

Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola, Veszprém


1 Response

  1. Szikra Ágnes szerint:

    És tegyük hozzá, hogy a Veszprémi Kossuth Lajos Ált Isk pedagógusaival vállaltak szolidaritást a Lovassy mellett a Bárczi, a Báthory, a Botev, a Cholnoky, a Deák, a Rózsa Iskolák és a Vetési Gimnázium pedagógusai is!!!

[fbcomments]