Tech / Egyéb · 2022.08.17.

Ezeket érdemes tudni az autógumikról

Az autósok általában tisztában vannak azzal, hogy ha ősszel a hőmérséklet reggelente 7 Celsius-fok alá csökken, akkor érdemes feltenni a téli gumikat a nyári abroncsok helyett. Ez fontos lépés biztonsági okokból, hiszen hideg időben a téli papucsok sokkal gyorsabb megállást tesznek lehetővé, mint a nyári autógumik.

Nyilvánvalóan az, hogy ki mikor cseréli a gumijait, függ a saját szokásaitól is. Ha valaki inkább csak nappal használja a kocsiját, nem kell korán indulnia, akkor néhány héttel később is ráér bejelentkezni a gumishoz. Azoknak, akik a hajnali órákban indulnak munkába, érdemes egy kicsit korábban sort keríteni a gumicserére.

A téli gumik hidegben jobban tapadnak, de mégis mitől?

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi a titka annak, hogy télen jobb a tapadása a téli gumiknak, mint a nyári gumiknak. Az egyik fő különbség a lamellák típusa, amelyek biztosítják a vízelvezetést és a kapaszkodást akár hókásás, havas úton is.


Hangsúlyos kérdés az is, hogy milyen szerkezete van a téli abroncsoknak. Túl azon, hogy sokkal lágyabb, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a gyárakban olyan adalékanyagokkal vértezik fel a téli gumikat, amelyek lehetővé teszik azt, hogy bármilyen alacsony is a hőmérséklet, rugalmasak tudjanak maradni.

Ezen pozitív tulajdonságuknak betudhatóan a téli gumik tapadása is megmarad csikorgó hidegben is. A nyári abroncsok sokkal merevebbek lesznek, amint nulla Celsius-fokhoz közelít a hőmérséklet, ezáltal a tapadásuk is csökken. Ez komoly biztonsági kockázatot jelent.

Nem elég a vezetési rutin

Hiába vezetett le valaki több százezer kilométert, ha nem az évszaknak megfelelő abroncsokon közlekedik, akkor veszélybe sodorhatja magát és a közlekedés más résztvevőit is. A nyári gumikkal sokkal hosszabb fékútra lesz szükség, ahogy lehűl az idő. Méterekben mérhető a differencia egy téli gumi és egy nyári gumi féktávja között.

A nyári gumik arra valók, hogy 20-30 fokban kiváló tapadást biztosítsanak. A téli gumik ellenben úgy vannak tervezve, hogy nulla vagy akár mínusz fokokban is rugalmasak maradjanak.

A téli gumi itthon ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott

Idehaza nincs előírva, hogy késő ősztől kora tavaszig milyen abroncsokon kell közlekedni. Ugyanakkor az észszerűség a fentiek fényében azt diktálja, hogy mégis célszerű mindig az évszaknak megfelelő gumikkal útra kelni. A szabályban egyébként az szerepel, hogy mindig az útviszonyoknak, valamint az időjárási körülményeknek megfelelő járművel szabad elindulni.

A gumik profilmélységének el kell érnie minimum az 1,6 milliméteres értéket, ezt írja elő a törvény. A biztonság érdekében jobb, ha legalább 4 milliméteres a profilmélység a hozzáértők szerint. Vannak országok, ahol ez is a követelmény.

Ha külföldre indulnál, különösen ha az őszi, téli időszakra tervezel utazást, akkor jobb, ha indulás előtt utánanézel, mik a célország aktuális elvárásai a gumiabroncsok kapcsán.


[fbcomments]