Tech · 2022.06.16.

Ez a legfontosabb szempont a jövő szerverei esetében

Környezettudatosság, energiaválság – gyakran hallott szavak ezek, különösen az utóbbi néhány hónapban. Fontossá vált, hogy mindenki kivegye a részét abból, hogy a lehető legkevesebb káros anyag kerüljön kibocsátásra.

Ebből, na és az árak szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy egy szerverpark üzemeltetése mennyi energiát emészt fel. A közeljövő egyik kulcsfontosságú aspektusa éppen ezért az, hogy mennyire környezetbarát módon üzemel egy szerverfarm.

A szerverbérlést kínáló RackForest is azon dolgozik, hogy magas energiahatékonyságú, ugyanakkor kevés energiát igénylő szervereket használjon. Így tudják garantálni a legkedvezőbb árakat ügyfeleiknek.


Kik alkotják a szerverpiacot?

Mielőtt válaszolnánk a jövővel kapcsolatos kérdésekre, érdemes megismerni magát a szerverpiacot. Az Intel a leghatalmasabb név a szerverchipek tekintetében, hiszen igen tekintélyes, alsó hangon 97%-os részesedéssel szinte egyeduralkodónak számít.

A 2008-as esztendő volt az, amikor három cég, a HP, a Dell, valamint az IBM együtt több szerverchipet vett, mint mindenki más. E cégek adták az Intel bevételeinek háromnegyedét a szerverekbe szánt processzorok tekintetében.

A piac azonban négy évvel később jelentős változáson ment keresztül. Nyolc ügyfél termelte az Intel számára a szóban forgó profit 75%-át. Volt olyan cég, amelyik saját maga részére vásárolt. A Google akkor még csak az ötödik legnagyobb megrendelő volt. A felhőalapú szolgáltatást nyújtó cégek hatalmas szerverfarmokat alakítottak ki, így a piac összetétele alaposan módosult. Így került fel erre a bizonyos térképre az Amazon, az Apple és a Facebook.

Mi változott még?

Manapság már nem felel meg a legnagyobb ügyfeleknek az, ha egy gép el tudja látni a feladatát. Olyan gépet szeretnének, amit pont annak a funkciónak az ellátására találtak ki. Így az Intelnek olyan processzorokat kell gyártania, amelyek igencsak speciálisak. Ezek a dedikált áramkörök ugyanis egy feladatot képesek rendkívül gyorsan és hatékonyan megoldani.

Egy Xeon processzor tekintetében akár több hónapon át is tarthat maga a fejlesztés folyamata. Hogy megéri-e ezt kivárni a cégeknek? Nos, egyértelműen igen, mert így magasabb színvonalú szolgáltatást tudnak nyújtani amellett, hogy a fogyasztás is mérséklődik. Az energia világpiaci árának emelkedését figyelembe véve ez utóbbi kiemelten fontos szemponttá vált. Az Intel immáron egyedi tervezésű chipekből zsebeli be bevételei közel felét a szerverprocesszorok tekintetében.

Az Intel tehát reagált az igényekre, így olyan chipeket gyárt, amik specifikus alkalmazások és feladatok futtatását teszik lehetővé, ugyanakkor a változó igényekkel is tudják tartani a lépést. Az Altera megvásárlásával még inkább ki tudják elégíteni az egyéni igényeket.

Miért olyan fontos mindez?

Az energiára költendő összeg esetében egy apró módosítás is sok pénzt hozhat a konyhára. Minden eddiginél fontosabbá vált az alacsonyabb energiafogyasztás, amihez az energiahatékonyság maximalizálásán át vezet az út.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]