Szórakozás · 2022.04.16.

Expresszó – Koncertek húsvétkor

Húsvét hétvégéjét nem csak a nyúl teheti tartalmassá, de Veszprémben, az Expresszó nevű helyen a zenerajongók sem maradtak/maradnak program nélkül.

Nagypénteken – 2018. után – ismét az Expresszó deszkáin lépett színpadra az Esti Kornél. Az énekes, Bodor Áron révén hazai pályának számító koncerthelyszín most sem okozott csalódást. Az együttes a Nyitva hagytam című új lemezének bemutató turnéján felszántotta a veszprémi színpadot.

Ahogy a srácoktól már megszokhattuk, a hatodik nagylemezüket is érzékeny és intelligens dalokkal töltötték meg. Nem csak generációs, hanem kollektív kérdéseket és témákat dolgoztak fel. A lemez címadó dala a magányról és az elidegenedésről beszél. Arról, hogy mindenki vágyik az emberi kapcsolatokra, barátságra, figyelemre, megértésre, de egyre gyakrabban hiába. Bezárkóztunk. A dalokban rengeteg frusztráció, melyet mindannyian megélünk, kap hangot. De ezeket ki kell mondani (Megnyertél mindent, Voltam valaha, Léptek hangja, Nincsen semmi rendben). Ezekbe nem nyugodhatunk bele (Világvége, Most kéne kezdenünk), ezeket le kell győzni. A banda azonban a lelki problémák feloldására is megmutatja az utat, mely kézenfekvő, mégsem mindig egyértelmű. Ember az embert segítve, együtt tudunk felállni és tovább menni. A koncerten szinte kézzelfogható volt az üzenet (Óceán, Túlvilág): „Az anyám, az apám, az emberek/ Egyedül semmire nem megyek”. Ez hidegrázós, ugyanakkor felszabadító pillanatokat okozott az egy emberként jelen lévő közönségnek. Fergeteges volt.


Az AWS Budapest Park-i emlékkoncertje

A zene és a közösség ereje minden bizonnyal tetten érhető lesz az AWS zenekar vasárnapi buliján is. Miután a frontember, Siklósi Örs 2021. február elején tragikusan fiatalon elhunyt, a zenekar a megélt sokktól 2021. szeptember 26-án Budapesten kezdhetett el megszabadulni. Ekkor léptek először színpadra Örs nélkül a Budapest Park-i emlékkoncerten, több zenész- és énekestárs közreműködésével. Idén tavasszal ugyanezzel a felállással ötállomásos emlékturnét indítottak, melynek utolsó állomása lesz Veszprém. A teltházas koncert búcsúzás és életben tartás egyszerre. A gyász feldolgozásának kollektív módszere. A zenekar és rajongói érzelmes pillanatokat élhetnek át, miközben a szeretett sorok és dallamok újra élőben csendülhetnek fel.

A zene, mint minden előadóművészet, akkor teljesedik ki, mikor élő kapcsolatba léphet alkotó és közönség. Az a néhány óra az ottlét erejével adja az élményt, melyet magunkkal vihetünk.

Esti Kornél: Bodor Áron – ének, billentyű, Horváth Kristóf – gitár, Lázár Ágoston – dob, Lázár Domokos – gitár, vokál, Pályi Ádám – basszusgitár, Veres Imre – gitár

AWS: Brucker Bence – gitár, Kökényes Dániel – gitár, Veress Áron – dobok, Schiszler Soma – basszusgitár

Szalai Renáta

A vezető képen Bodor Áron, az Esti Kornél veszprémi születésű énekese. Fotók: Esti Kornél zenekar hivatalos Facebook-oldala, AWS zenekar hivatos Facebook-oldala

Kép forrása: Batori Gabor

[fbcomments]