ÉVFORDULÓ – Eötvös 100

A megyei könyvtár névadójára, Eötvös Károlyra emlékeznek több helyszínen halálának századik évfordulója alkalmából április 13-án, szerdán.

Veszprémben 16.30-kor megkoszorúzzák Eötvös Károly szobrát az Eötvös Károly Megyei Könyvtár színházkert felőli főbejáratánál (Komakút tér 3.). Ezt követően a könyvtár harmadik emeletén a közösségi térben folytatódik a megemlékezés. Brassai Zoltán irodalomtörténész Poétára meg ki hallgatna? – Néhány vonás a prózaíró Eötvös portréjához című előadása után Sashalmi István helytörténeti kutató bemutatja a szabadságharc két veszprémi huszárjáról szóló könyvet, majd Eötvös Károlyról, a jogászról beszél dr. Kovácsfiné dr. Nagy Judit, a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség vezetőhelyettes ügyésze, a Magyar Jogász Egylet Veszprém Megyei Szervezetének elnöke.

Ezen a napon Mezőszentgyörgyön, Eötvös Károly szülőhelyén, az általános iskolában 9 órakor tanulmányi verseny kezdődik a környék alsós és felsős diákjainak részvételével. Az emléknap 12.30-kor folytatódik az iskola aulájában elhelyezett Eötvös-emléktábla megkoszorúzásával  és ünnepi megemlékezéssel.

Az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban (Endrődi S. u. 49.) 15 órakor megkoszorúzzák az író emléktábláját és kulturális műsorral tisztelegnek Eötvös Károly emléke előtt.

Balatonfüreden, a Tagore sétányon 17 órakor kezdődik az emlékezés és a koszorúzás. Az utazást Praznovszky Mihály irodalomtörténész vezeti.






[fbcomments]