Közérzet · 2018.03.07.

ÉVÉRTÉKELŐ – Értékrendet választunk áprilisban

Mi vagyunk többen, és ha mindnyájan elmegyünk szavazni április 8-án, akkor elegen leszünk, hogy legyőzzük a gyáva kisebbséget – fogalmazott évértékelő beszédében Kész Zoltán. A térség országgyűlési képviselője hisz abban, hogy független képviselőként, kizárólag a térségért dolgozó emberként ismét integrálni tudja a bátor többséget.

Az eseményen megköszönte az őt támogató tíz pártnak és civil szervezetnek az elköteleződést, és egyúttal bejelentette, már támogatja jelöltségét a Világos Veszprémért Mozgalom is.


Félelemben tartás

Évértékelőjében Kész Zoltán kifejtette, szerinte a jelenlegi hatalom alapja a félelemben tartás.

Emlékeztetett, a Fidesz 2015-ben három olyan ígérettel kampányolt, amelyek megvalósítását a választás eredményétől függetlenül vállalta. Ilyen volt a déli elkerülő és a 8-as-82-es út összekötése, a húszemeletes felújítása pályázati forrásból, emellett nagy helyi konzultáció és uszodafejlesztésért felelős alpolgármesteri titulus kreálásával vállalták, hogy 2018-ra elkészül a városi uszoda. Mint mondta, 2015-ben ő a választási programja elkészítésekor csak olyat vállalt, amit ellenzéki képviselőként is teljesíteni tudott, mert mi, veszprémiek szavatartó emberek vagyunk. Vállalta, hogy a civilek hangja és a veszprémiek képviselője lesz Kitért arra is, hogy ellenfelei a számukra végtelenített médiatérben azzal a hazug kritikával szokták illetni, hogy nem teszek semmit a választókerületért, de döntse el mindenki, hogy a Mészáros Lőrinc zsebében lévő médiának hisz, vagy a parlament honlapján is szereplő számoknak. Az elmúlt három évben 369 önálló indítványt nyújtott be, csaknem fél tucat törvénymódosítást és parlamenti határozati javaslatot, amelyek négysávossá tennék a déli elkerülőt, megoldást hoznának a társasházakban élők problémáira, az özvegyi nyugdíjasokat ért igazságtalanságra, a továbbtanulni akaró fogyatékkal élők gondjaira. A szakmailag megalapozott kezdeményezések egyetlen ok miatt buktak el, amit úgy hívnak: Fidesz.

KLIK, egyetem

Felidézte azt is, hogy első intézkedései között volt, hogy segítsen a KLIK által előidézett káoszban, mert az iskolákban nem volt papír és írószer. Parlamenti képviselői keretéből segítette a helyzet megoldását, akkor is, amikor a kormánypárt helyi végrehajtója megfenyegette az iskolaigazgatókat, hogy ne merjenek elfogadni semmit tőle, és emiatt titokban, szürreális körülmények között, szinte a szó szoros értelmében úgy kellett becsempészniük az iskolákba a papírt és írószert. Mint mondta, ekkor fogadta meg: a politikában nem a kommunikáció, hanem a segítés szándéka fogja vezetni: ha tettei nyilvánosságra hozásával nehéz helyzetbe hozza a kiszolgáltatottakat, akkor inkább nem kér a pillanat uralásából.

Beszédében szólt a Pannon Egyetemről is, melynek létét tette kockára az a kormány-előterjesztés, amely elcsatolta volna a keszthelyi Georgikon kart. Először az egyetemről fordultak hozzá, majd oktatókkal, a közélet független szereplőivel, a város neves véleményformálóival, a helyi politikai élet volt és jelenlegi szereplőivel és karakán civilekkel összefogva emelték fel a hangjukat. A közös fellépés elégnek bizonyult, a minisztérium napirendjéről lekerült a téma – legalábbis a választásokig.

Kész programjavaslata

Kész Zoltán hangsúlyozta, az idei választáson nemcsak arról döntünk, hogy ki képviseljen bennünket a parlamentben, de értékalapon is elköteleződünk: választunk a helyi közösségek vagy a központi akarat, a civilek vagy a politika hatalma, Európa vagy Oroszország, a vitákra építő demokrácia vagy a vitázni akarót elnyomó autokrácia között. Elmondta, a következő ciklusra is 3×3 pontból álló programjavaslatot készített. Veszprém érdekében újra meg kell védeni a Pannon Egyetemet, a Georgikon kart semmi esetre sem csatolhatják el, emellett ki kell kényszeríteni a húszemeletes felújítását és a megszüntetett panelprogram folytatását, valamint harcolni fog a déli elkerülő négysávossá tételért.

Beváltjuk a Fidesz-kormányzat nyolc éve tartó ígérgetését – tette hozzá.

Kész Zoltán szólt arról is, a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó ellenfél mindent meg fog tenni, hogy szétszedje az ellenzéki együttműködést

Kész Zoltán szólt arról is, a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó ellenfél mindent meg fog tenni, hogy szétszedje az ellenzéki együttműködést

A program vidéknek kínált része, hogy kiáll az önkormányzatok szabadsága mellett, és tesz a városok és falvak, a közmunkások és a közalkalmazottak központi megfélemlítése, zsarolása ellen. Sürgetni fogja a közútfejlesztést, eléri a bakonyi és Bakony környéki kistelepüléseket összekötő úthálózat soron kívüli felújítását egy szakmai alapokon nyugvó prioritási sorrend alapján. Küzdeni fog a vasútfejlesztésért, az ösküi elkerülő megépítéséért és gyorsvonati elérésért Hajmáskérnek Szombathely irányába is. Ami pedig Magyarországot illeti, vállalja, hogy kiáll mindenki mellett, akit politikai okból üldöznek, különös tekintettel az önkormányzati, közoktatási, egészségügyi dolgozókra, és kiemelten azokra, akiket a korrupció elleni fellépésük miatt támadnak, valamint fellép a jelenlegi korrupt rendszer elszámoltatása érdekében. Szerinte különleges korrupcióellenes hivatal felállítására és vagyonelkobzásra van szükség a politikusbűnözők esetében, különös tekintettel a miniszterelnök strómanjaira. Emellett törvényjavaslatot készít, hogy a várólisták felszámolása érdekében ezer magyar, jelenleg külföldön dolgozó szakorvos hazajöjjön, és a vidékmentés részeként be kell tölteni az üres háziorvosi praxisokat.

Kiemelte, jelenleg a demokrácia ünnepe helyett további félelemkeltés, egymás lejáratása zajlik, de a többségnek elege van, és a többség szerint Orbán Viktor bűnszövetkezete legalább akkora veszély Magyarországra, mint az illegális bevándorlás. Kész Zoltán szerint mindkettőtől meg kell védeni a hazánkat, mert ez az út a felszabadult, félelemmentes, büszke Magyarországhoz.

Az embereknek elegük van

A kéthetes ajánlásgyűjtési időszak tapasztalataként (kétszáz önkéntessel a választókerület összes települését felkeresték, közel ötezer emberrel beszéltek) azt a hírt hozta, hogy az embereknek elegük van. Elegük van a szabad rablásból, abból, hogy a miniszterelnök családjáig ér a korrupció az Elios közvilágítási ügyében. Elegük van abból, hogy rájöttek, meg vannak vezetve, hogy amíg szóban megy a bevándorlást elutasító propaganda, addig a letelepedési kötvényeken keresztül a jelenlegi kormány húszezer fős tömeget engedett be, akik ellenőrizetlenül, pénzért cserébe kaphattak magyar állampolgárságot. És elegük van az embereknek az úrhatnám gőgből, a lekezelő embertelenségből, a törvényesített lopásból.

Szólt arról is, a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó ellenfél mindent meg fog tenni, hogy szétszedje az ellenzéki együttműködést, mert a budapesti pártközpontban sokak számára nem a választás elvesztése a tét, hanem a szabadságuk elvesztése, a börtön.

Nem elég, ha mi elmegyünk szavazni április 8-án, mindent meg kell tenni azért, hogy elvigyük a családot, a szomszédot, a munkatársat, a barátot és minden józanul gondolkozót! – fogalmazott Kész Zoltán.

A teljes beszéd itt megtekinthető.

Drahos Nikolett


[fbcomments]