Egyéb · 2021.10.02.

Evangélikus: nagyapa építette, unokája újratervezte

Megújult a veszprémi evangélikus templom belső tere. A tornyát anno Csomay Kálmán tervezte és építette. 111 évvel később unokája, Csomay Zsófia volt belső terének újragondolója.

A veszprémi kereskedők nagy része az evangélikus hit tanai szerint élt a XVIII. században. 1798-ban a gyülekezet tagjai a vásárállási dombon vettek meg két régi házat. Azokból alakították ki a lelkész otthonát és a templomot. Toronyra már nem futotta, száz évet kellett várni, hogy adományokból új, különleges technológiával készülhessen el. A híres építőmestert, Csomay Kálmánt kérték föl a munkára. Csomay maga tervezte a karcsú, vasbeton tornyot, ami újdonság volt a maga idejében. Magyarországon – még a Trianon előttin – ez volt az első ilyen jellegű, teljes egészében vasbetonból öntött torony. Mivel az új építési technikát kevesen ismerték, a gyülekezeti jegyzőkönyvében rögzítették, hogy „Csomay Kálmán bizassék meg a torony felépítésével, de a színházat felépítő vállalkozó, Medgyaszay István felelőssége alatt, kitől Csomay Kálmán állítólag a vasbeton építést elsajátította”. Mind Thália, mind az Úr temploma kiállta az idők próbáját: több mint száz éve szolgálják a veszprémieket.

A gyülekezet 1948-tól a hatvanas évek végéig a templomán kívül minden ingatlanát elveszítette – hol államosítás, hol tanácsi kisajátítás eredményeként. A hetvenes évek elején az elvett ingatlanok el is tűntek: az iskola, a bérház, a lelkész- és a kántorlakás a városrendezésnek esett áldozatul, lebontották azokat. Egyedül a templomnak kegyelmeztek.


A rendszerváltást követően a kárpótlásból és a hívek adományaiból gyülekezeti terem és lelkészi lakás került a Kossuth utcai dombra.

Az épületegyüttesre ráfért a felújítás. 2020 októberétől szorgos kezek dolgoztak az evangélikusok termeiben. A templom új falburkolatot kapott, víz- és hőszigetelést végeztek, kicserélték a villanyvezetékeket, a lámpatesteket, megújult az oltár, a szószék, a mellvéd és az ambó (emelvény a szentély és a templomhajó határán az énekesek és a felolvasók számára), új járólapokat tettek le és padokat helyeztek el.

A terveket Csomay Zsófia Ybl-díjas építész készítette, folytatván nagyapja, Csomay Kálmán munkáját.

A felújítás költségei 39 millióra rúgnak. Ennek több mint ötödét a gyülekezet adta össze. Az anyaegyház állta a munkák nagy részét, 17 milliót, míg a Bethlen Gábor Alapkezelő 15 millió forinttal járult hozzá az átalakításhoz.

Fotó: veszprem.lutheran.hu


[fbcomments]