Kultúra / Egyéb · 2016.06.20.

ÉVADZÁRÓ – Nyolcvanötezren a Petőfiben

A Petőfi Színház évadzáró társulati ülésén átadták a Petőfi-, a Latinovits-, a Medgyaszay- és az Évad Nézője-díjat. A színház nézőszáma az elmúlt évadban megközelítette a 85 ezret.

Oberfrank Pál igazgató elmondta, a nagyszínházban összesen 175 előadást játszottak, a játékszínben 65-öt, huszoneggyel pedig tájoltak. A nézők visszajelzése alapján a legnépszerűbb előadások a Tokaji aszú, az Abigél és a Család ellen nincs orvosság voltak, tehát – ahogy az ország többi színházában is – a zenés előadások és a vígjátékok a legnépszerűbbek. Az igazgató megjegyezte: természetesen ezen túl is ragaszkodni fognak a népszínházi kínálathoz, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt.


A műsoron maradó produkciókkal – a Kulcskeresőkkel, A vadkacsával és a Légy jó mindhalálig! című előadással – sikeresen szerepeltek az ország több pontján. Külön öröm volt az évadban, hogy a Múlnak a gyermekévek… című zenés utazással sikerült a családokat és a gyermekeket is megszólítani.

Az elmúlt évadban is jelen voltak a hagyományos bérletsorozatok, a Vendégjáték bérlet, a Csillagszóró bérlet és a Zenés tavasz bérlet, amelyek keretében országos sikerelőadások érkeztek a teátrumba. Nagy sikerként könyvelhető el, hogy az újcirkusz műfaja is megjelent a színházban a Cirkusz az éjszakában című produkcióval. Fontos törekvés, hogy a pályázati lehetőségeket megragadva akadálymentesített előadásokat kínáljanak a látás- és hallássérült nézőknek.

A Petőfi Színház évadzáró társulati ülése

A Petőfi Színház évadzáró társulati ülése

A mögöttünk álló évadban a teátrumnak 16 098 bérletes nézője volt, az össz nézőszám pedig megközelítette a 85 ezret. Idén is megtartották a nyílt napot, az Ádámok és Évák programot, a színházi gyereknapot és a Bérletek éjszakáját, amelyen a nézők a bérletek tíz százalékát vásárolták meg.

A színház rekonstrukciójáról a direktor elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök veszprémi látogatásakor zöld lámpát adott a felújításnak, amelynek köszönhetően egy XXI. századi, korszerű épületet varázsolnának a Petőfi Színházból, kiegészítve egy kamarateremmel és felszerelt műhelyekkel, tárakkal, irodákkal.

A társulati ülés végén Oberfrank Pál Tamás Gyulának adta át az Évad Nézője-díjat, amelyet az a néző vehet át, aki az évadban a legtöbb előadást látogatta. A színház vezetősége elismerő oklevelet adott át Nagy Károly apát-kanonoknak, a Szent Mihály-székesegyház plébánosának, akit a teátrum lelki vezetőjeként ismertek el. Posztumusz örökös tagság címet adományozott a teátrum Háromszéki Péternek. A színész májusban hunyt el, 74 éves korában, 41 éven keresztül volt a társulat tagja. A társulat szavazatai alapján a legjobb háttérdolgozónak járó Medgyaszay-díjat Cziráki János színpadmester kapta.

A 2015/2016-os évadban a közönség szavazatai alapján a Petőfi-díjat a teátrum Jászai-díjas igazgatója, Oberfrank Pál vehette át. A direktor Nyirkó Istvánnak adta át a társulat szavazatai alapján a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó színművésznek járó Latinovits-díjat.


[fbcomments]