Kultúra · 2021.08.24.

Évadnyitó a Veszprémi Petőfi Színházban

A Veszprémi Petőfi Színház megtartotta ünnepélyes évadnyitóját. A nagyszínházban és a játékszínben is öt bemutatót tartanak.

A Veszprémi Petőfi Színház a pandémia alatt sem állt meg, a zárt kapuk mögött folyamatosan dolgoztak utazó programjaikon találkoztak a nézőikkel. Májusban szabadtéren, majd ahogy a szabályozások engedték a színházteremben kezdték meg bérletpótló előadásaikat és új produkcióik bemutatását. Április végétől június közepéig 34 intézményben közel 3000 ifjú, bérletes nézőnek vitték el a Kukamese című tanulságos, vidám zenés mesejátékukat, és a nyári táboraikat is meg tudták tartani.

Két nagy, Veszprém- és országszerte várt fesztiváljukat: a IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált és a IV. Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztivált sikerült megrendezniük. A bérletek éjszakáján nem csak a régi, de az új bérletes nézőkkel ünnepeltek együtt.


Az újranyitást követően 26 581 nézőt fogadtak szabadtéri és beltéri előadásaik során, a bérleteseik száma meghaladta az ötezret.

Július végén megkezdték bérletszünetes szabadtéri, zenés estjeiket és feltöltő színházi előadásaikat Balatonalmádiban, a Vörösberény Kolostor udvarán és a Kerényi Imre Kult-Magtár pincéjében. Ezeken a helyszíneken augusztus végén és szeptemberben is várják az érdeklődőket.

Szeptembertől pedig indul a 2021/2022-es évad a Veszprémi Petőfi Színház színháztermében, illetve a Latinovits–Bujtor Játékszínben. Az első nagyszínpadi bemutató Ken Ludwig A Hőstenor című bohózata lesz, melyet Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas rendező állít színpadra. Másodikként egy ősbemutatóval várják a nézőket. A mindenség elmélete Stephen Hawking életét mutatja be. A Veszprémben még nem játszott Lili bárónő című fergeteges operettel folytatják. Negyedik bemutatójuk Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátéka lesz. Az utolsó nagyszínpadi előadás Lévay Szilveszter és Michael Kunze Mozart című musicalje lesz, amelyet az előző évadban a járvány miatt nem sikerült színre vinni.

A Latinovits–Bujtor Játékszínben Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész Abigél titkai – töredékek az írónő életéből című önálló estjével, Lengyel Nagy Anna Élet.történetek.hu… A mi Józsink/Erzsike előadásával, Gyökössy ZsoltMóricz múzsái című drámájával, Lezsák Sándor 80 vödör levegő című tragikomédiájával, valamint a Pilinszky 100 emlékesttel várják a nézőket. A gyermek- és ifjúsági produkciók a következők lesznek: A holdbéli csónakos mesejáték, Hagymácska mesemusical. A Bonbon Matiné zenei beavató bérlet a Rigócsőr király, a Ludas Matyi, a Kacor király és A három kismalac történetével várja a gyerekeket. Jön még Erich Kästner A két Lottija, a Dvorák–Patka Színház Egypercesekje és a De szeretnék gazdag lenni… című József Attila-est, valamint a Kabóca Bábszínház Bánk Bán című bábjátéka.
Brányi Mária alpolgármester köszöntője után Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser Nagy Károlyapátkanonok üzenetét olvasta fel.

Fotó:  Veszprémi Petőfi Színház


[fbcomments]