Közérzet · 2020.09.18.

EURÓPAI UNIÓ – Jön a digitális és zöld átállás

Az Európai Bizottság tavasszal – digitális zöld fordulat címmel – új uniós iparstratégiát jelentett be, amiről elkészült a vitaanyag is. Mindezt egy olyan időszakban, amelyben az EU olyan kihívásokkal néz szembe, mint a migránsválság és koronavírus-járvány.

A stratégia célja, hogy fenntartsa Európa versenyképességét és stratégiai autonómiáját, elősegítse a kontinens klímasemlegessé tételét és digitális jövőjének megtervezését, továbbá akadálymentesebbé tegye a belső piaci folyamatokat. A stratégia fontos elemeként felülvizsgálják az unió versenyszabályait, így segítve az európai vállalkozásokat az Egyesült Államok technológiai óriásvállalatai és a kínai állami támogatással rendelkező riválisok elleni globális versenyben.


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, mindennél fontosabb a zöld és digitális átmenet, ezért az unió mindent megtesz a folyamat támogatása érdekében. Ennek keretében segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy élen járjanak a kettős átállásban.

Okvetlenül szükséges az egységes piacon okozott torzító hatások kiküszöbölése, az uniós közbeszerzésekhez és finanszírozáshoz való külföldi hozzáférés kezelése érdekében.

A digitális és zöld stratégiával kapcsolatos jogalkotás 2021-ben várható.

Bővebben a témáról itt.

 


[fbcomments]