Közérzet · 2022.12.07.

EURÓPAI UNIÓ – Egyelőre nem jön pénz

Európa többi országa már vígan költi az uniós támogatásokat, ám az Orbán-kormánynak még mindig újabb feltételeket kell teljesítenie, mert az Európai Unió nem lát garanciát arra, hogy ne lopnák el a pénzt – írja a Nyomtass te is!

„A pénz szempontjából egy tapodtat sem léptünk előre, ezzel szemben kitolódtak a határidők. Immár biztos, hogy idén egyetlen centhez sem férünk hozzá. Sőt, már az is erősen kérdésessé vált, hogy 2023 első felében kapunk uniós pénzeket” – állítja Inotai András közgazdász.

Magyarország két helyről vár nagyon komoly pénzösszeget. Az egyik a helyreállítási alap, amit a Covid nyomán meggyengült gazdaságok támogatására ad az unió. A másik pénz a 2021 és 2027 közötti hétéves költségvetési időszakra járó támogatás. Az Európai Bizottság rábólintott ugyan a magyar helyreállítási tervre, de kimondta, hogy Magyarországon továbbra is kockázatok fenyegetik az európai uniós támogatások szabályszerű felhasználását és ezzel összefüggésben a jogállamisági normák tiszteletben tartását. Ezt figyelembe véve mindaddig nem teljesíthető kifizetés Magyarország számára, amíg az ország maradéktalanul és pontosan végre nem hajt 27 intézkedést. Csak ekkor jutunk hozzá a 5,8 milliárd euróhoz, ami több mint 2300 milliárd forintnak felel meg. A hétéves költségvetésben Magyarország számára „félretett” összegből pedig felfüggesztenek 7,5 milliárd eurónyi (3000 milliárd forint) támogatást, amit csak akkor kapunk meg, ha kézzelfogható eredményeket mutat fel az Orbán-kormány a korrupció elleni harcban. Orbán Viktor évek óta szórakozik az Európai Unióval, miközben millióknak lenne égetően szükségük arra a pénzre, amit Brüsszelből várunk.


A kis újság friss számának további témái a következők:

– Erősödik a tiltakozás az oktatásban

– Sminkszoba is kellett Novák Katalinnak

– Összeomlóban az üzemanyagok piaca

– Nem Európa, hanem az oroszok fagynak meg

– Figyelem! Másfél hónapig nem érkezik nyugdíj

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen töltheti le.

Illusztráció: pixabay.com


[fbcomments]