Közérzet · 2023.01.12.

Európa élén – Az inflációval és Orbán fizetésével

Magyarország novemberi 23,1 százalékos éves inflációja a legmagasabb az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy mostanra a balti államoknál is súlyosabban növekedtek nálunk az árak. Eközben az is kiderült: Orbán Viktornak több mint tízszer annyi a fizetése, mint az országa átlagpolgárainak. Ezzel a német kancellártól kezdve mindenkit ver az unióban – írja a Nyomtass te is!

Az ársapkák nem akadályozták meg az árak emelkedését, sőt rontottak a helyzeten, akárcsak a lakossági „piaci” energiaárak. Az Orbán-kormány által mumusként szajkózott háborús inflációnál jóval súlyosabbak a magyar gazdaság belső problémái, amelyek minden országénál nehezebb helyzetbe hozták a magyar lakosságot. Uniós összehasonlításban a magyarok keresete majdnem a legalacsonyabb: a bruttó átlagbérek tekintetében – a részmunkaidős keresetet is beleszámítva – épp csak a bolgárokat előzzük meg. A magyaroknál többet kerestek a románok, lengyelek, görögök, szlovákok és a horvátok is, ahol az év elejétől már az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az éves horvát bruttó átlagkereset a negyedével, 25 százalékkal volt magasabb a magyarnál.

Egészen más a sorrend, ha az uniós tagországok kormányfőinek a keresetét hasonlítjuk össze. Az EU tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése 2022-ben 52,7 millió forint volt. Orbán Viktor még a tavalyi, havi 4,9 milliós, azaz évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével is jóval többet keresett az uniós átlagnál, miközben országa polgárainak fizetései sereghajtók. Orbán Viktor fizetése márciustól további 860 ezer forinttal nő, és ezzel havi bruttó 5 727 ezer forint lesz. A miniszterelnökök közül 17 ország vezetője keres kevesebbet, mint Orbán. Csak a leggazdagabb államok előzik meg, mint például Svédország, Németország, Dánia. Ám ott az átlagemberek négyszer-ötször több pénzt visznek haza, mint Magyarországon.


A Nyomtass te is! további témái:

  • Rekordmagas áron vesszük a gázt az oroszoktól
  • Félmillió fölött a bruttó átlagkereset
  • Tovább küzdenek a tanárok
  • Sok ellenzéki település nem kapott energiatámogatást
  • Téli fedett műfüves pálya Felcsúton
  • A családi pótlék nem emelkedik, a gyed viszont nő

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A friss lapszám innen tölthető le.

A vezető képen Orbán Viktor megérkezik egy panelbeszélgetésre 2022. október 11-én Berlinben. Fotó: Markus Schreiber


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]