Kultúra · 2023.06.23.

EURÓPA ARCHÍVUM – Megőrizni, megmutatni, emlékeztetni

Tárgyak. Viccesek, kedvesen suták, meghatóan esetlenek. Emberiek, elgondolkodtatók. Régi fotográfiákon idegenek, ismerős vonásokkal. Emlékszilánkok egy mély időkút fenekéről. És akkor eszedbe jutnak a családi relikviák. Hát persze…! Az Európa Archívum üzenete rád talált.

Tegnap nyílt meg a Dubniczay-palotában a holland Erik Kessels és a francia Thomas Mailaender közös kiállítása. A tárlat anyagát európai bolhapiacokon fellelt „kincsek” képezik. Tárgyak, amelyek valamikor valakiknek fontosak voltak és amelyek hosszú utat jártak be a személyestől a jelképessé válásig. Készítőik, használóik személyiségét éppúgy megmutatják, mint a népét és az országét, ahol a művészek rájuk találtak.

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)

Tárgyak, amelyek el fognak tűnni az időben, ahogy eltűnik a világunkból mindaz, amit képviselnek. Európa Archívum – a projekt címe önmagáért beszél. Megmenteni, megőrizni, megmutatni és emlékeztetni Európa Kulturális Fővárosában a sokszínű, mégis annyira hasonló Európára. Egyfajta archívumba rendezni a közelmúlt leghétköznapibb tárgyi emlékeit, mielőtt az elszemélytelenedő új kor embere a szemétdombra hajítja azokat.

Az Európa Archívum, amely az EKF 2023 programsorozatának egyik kiemelkedő eseményeként a Művészetek Háza együttműködésével valósult meg, augusztus 27-éig látogatható.

A vezető fotón: Claudia Küssel, a kiállítás kurátora, Dallos Krisztina az EKF kulturális menedzsere, Erik Kessels és Thomas Mailaender

Kép forrása: S. Bonnyai Eszter

[fbcomments]