Közérzet · 2023.05.17.

ESŐZÉS – Emelkedik a Balaton vízszintje

A szüntelen eső hatására 2 centiméterrel, 112 centiméterre emelkedett a Balaton vízszintje a hétvégén. Az északi parton belefér, sőt a szakemberek egyenesen biztatónak tartják, ahogy emelkedik. Csak a vendégeket riasztja el az esőzés.

Az egész ország, sőt az egész régió bőségesen kap a nyakába a hideg esőből már egy hete, és az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint még korán sincs vége. A májusi eső aranyat ér, tartja a mondás, amiben van igazság, de ami sok, az sok.

Blaton vízszintje, ESŐZÉS – Emelkedik a Balaton vízszintje
A pázsitnak, a fáknak, virágoknak jót tesz az eső, tartalékolhatnak a nyárra

„Az elmúlt hetekben húsz napon át tartotta magát a 111 centis vízállás, aztán még csökkent is egy centiméternyit, majd öt nap elteltével indult most emelkedésnek – a vizugy.hu adatai szerint. A Balaton üzemi vízszint-maximuma májustól 120 centiméter (+/- 5%).” Az esőzés várhatóan lendít majd egy kicsit a vízálláson – közölte a hirbalaton.hu. Hozzáfűzve, a víz hőmérséklete hétfőn 14 fok volt Siófoknál.


Blaton vízszintje, ESŐZÉS – Emelkedik a Balaton vízszintje

„Magyarországon nem kell tartani árvíztől. A hétvégi esőzések ellenére sem lépett érvénybe árvízvédelmi figyelmeztetés a Duna és a Tisza mentén, de a Dráván, a Tarnán és a Murán árvízkészültségi szint közelében van a vízállás. A Balaton szintje biztatóan emelkedik” – foglalta össze a kitartó esőzés okozta helyzetet a napi.hu.

Déli szomszédainknál, Horvátországban áradnak a folyók, lakóterületeket öntött el a Kupa és az Una.

Vezető képünkön: A Balatonnak nem árt az eső, sőt a szakemberek szerint „biztatóan emelkedik” a vízszintje. Fotók: Veszprémkukac


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]