Közérzet · 2020.01.28.

ESÉLYEGYENLŐSÉG – Tennivaló van bőven

A helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálata során – a közgyűlés novemberi ülésén – Gertsmár Ferenc képviselő (LMP) felhívta a képviselő-testület tagjainak figyelmét arra, hogy az esélyegyenlőség előremozdítása csupán az infrastruktúra fejlesztésével nem lehetséges.

Arra kérte a városvezetést és az országgyűlési képviselőnket, hogy közösen lobbizzanak az országgyűlés azonos színezetű kormányánál a szociális szféra bérezése, a bérek emelése érdekében.

Arra, hogy milyen igények mutatkoznak az idősek, a gyermekek, az elesettek ellátásával, életminőségük jobbításával kapcsolatosan, csak akkor kerül fény, amikor gyermekünk, idős családtagunk, netán saját konkrét helyzetünk megoldását keressük. Ennek alátámasztására közlünk néhány megállapítást a tavalyi felülvizsgálati beszámolóból.

A Török Ignác utcai (I. számú Idősek Otthona) épületben a villamos hálózat nincs jó állapotban: a konyhai sütők és a mosoda nem működik egyszerre. A felülvizsgálat időpontjában 72 (jelenleg foglalt) férőhelyre 191 fő várakozott.

A II. számú Idősek Otthonában (Völgyikút utca 2.) az 59 (jelenleg foglalt) férőhelyre 179 fő várakozott, míg az átmeneti ellátást nyújtó gondozóház 6 férőhelyére (szintén a Völgyikút utcában működik) 110-en vártak. Tűzbiztonsági szempontból indokolt a műanyag padlóburkolat cseréje.

A bentlakásos férőhelyek bővítése mellett fontos az idősek nappali foglalkozásainak helyet adó helyiségek bővítése is. Az utóbbi időkben megnőtt a demens kliensek száma. A velük való foglalkozásokat célszerű a többi idős ellátott programjaitól külön helyiségben tartani. A 2017-ben épített nappali mellett a tetőtér beépítésével bővülhetne az intézmény. Raktárhelyiségre is szükség van. A Hóvirág utcai nappali klub épülete nincs jó állapotban, nem akadálymentes, korszerűsítésre van szükség.

A fogyatékos személyek Gábor Áron utcai otthona is szűkösnek bizonyult.

Továbbra is jelentős igény mutatkozik a gyermekek átmenet otthonának működtetésére, és nem lehetünk elégedettek a szociális bérlakások számával sem. Utóbbi megoldást jelenthetne az óvónőhiányra is – hangsúlyozta Gertsmár képviselő.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!