Sárga / Közérzet · 2015.12.23.

Erkélyjelenet a benzinkútnál

A vevőt csábítgató bélyegek, kártyák, kedvezmények gyűjtögetése a szupermarketekben inkább a nőkre jellemző, de a benzinkút kuponjától már én is ellágyultam. Üres a tankom, a kút is a szomszédban van, és ha a heteken át csökkenő üzemanyagárakat még tovább tudom javítani a kuponon ígért literenkénti 10 forinttal, az nekem maga a karácsony!

Örömmel gurulok is a „kagylós” kúthoz, jól vásároltam, az egész család karácsonya a csomagtartóban, a maradék pénzemből még bőven futja a tankolásra, a szerzett kedvezmény birtokában a fenyőfa ára is kevesebbnek tűnik.

A shopba érve shakespeari jelenetbe csöppenek: a kis hölgy a fizetős pultnál éppen az erkélyjelenet benzinkútra írt változatának főpróbáját gyakorolja sármos Rómeójával. Karácsonyi béke ideje van, semmi sürgős dolgom nincs már, türelmesen várakozom. Egyedüli vásárlóként olyan szerencsés helyzetbe kerülök, hogy kiváló nyolcperces drámai búcsújelenetet láthatok. Puszi-puszi és a szokásos, az ajtóból még négyszer visszafut egy utolsó pusziért – gyönyörűen dramatizált változatban.

Az vesse rájuk az első követ, aki még nem volt fiatal és szerelmes.

A fiatalember távozása után – nem az ajtónyitás miatt – érezhetően kihűl a levegő a shopban. Nem vásárlónak, inkább az inkvizíció egyik áldozatának érzem magam, gyors, nyers, flegmán odavetett kérdések, és már fizetek is: bankkártya, Smart-kártya, a mínusz 10 forintra jogosító kupon, PIN-kód.

Nézem a kijelzőt. Mondom a kis hölgynek:

– Bocsánat, hogy élek, de nem stimmel az ár, hiszen a kuponom alapján jár 600 forint kedvezmény!

– Ja, bocsika, azt elfelejtettem, de december 24-ig bármikor igénybe lehet venni a kedvezményt! – nem is a válasz bosszantó, hanem a hangsúly, meg a feltételezés, hát mi vagyok én, világjáró!?

– Vajon hova autózzak el pár nap alatt 60 liter gázolajat, hát mi vagyok én, országgyűlési képviselő? – mondom, majd stílust váltok: – Bocsika, de a kupont a kezébe adtam, próbálja meg sztornózni!

Mondanom sem kell, hogy azt nem lehet. Kikullogok. Már nincs kedvem vitázni (itt a karácsony), közeleg az új év, a fogadalmak ideje, ide legközelebb csak akkor térek be, ha nincs más választásom.


[fbcomments]